18. İzmir Kısa Film Festivali

 
 
Kaynak: İzmir Kısa Film Fesitvali
 
İzmir’in en kapsamlı, Türkiye’de ve Dünya’da hatırı sayılır sinema etkinliği İzmir Kısa Film Festivali başlıyor. Kasım olunca bizim karizmatik kedimiz afişlerde, bilbord’larda ve dijital mecralarda salına salına yürüyerek festivali müjdeliyor. Hem İzmir Kısa Film Festivali'ni ve hem bu yıl 18. düzenlenecek olan festivaldeki; filmleri, yönetmenleri, jüriyi, sürprizleri tüm ayrıntılarıyla sizin için öğrendim. O halde yazıya buyurun…
 
 
Fotoğraf: Sibel Demirçivi
 
 
İlk önce sizi tanıyalım, Yusuf Saygı kimdir?
İzmir, 1979 doğumluyum. Ege Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü'nden mezun oldum. İlk televizyonla başladım meslek hayatıma, sonra prodüksiyon ilgimi çekti derken filmle devam ettim. Kare Film olarak yedi yıldır birçok işte yönetmenlik ve yapımcılık yapıyoruz. İzmir’de sinemayla ve kısa filmle ilgili konularda sapmadan devam ediyoruz. İzmir Kısa Film Festivali'nin 6. yılına kadar izleyicisi ve katılımcısıydım. 14. festivale kadar perde arkasında arkadaşlara yardım ederek sürdü. Filmlerin hazırlanması, alt yazılara yardım etmekten konuklar ve organizasyonla ilgilenmek gibi her aşamasında ekibin parçası olarak devam ettim. 15. yılında arkadaşım devam ettirmeyeceğini söyledi. Türk sinemasının 100. yılıydı ve İzmir’de başka bir etkinlik yok bunun devam etmesi lazım diye konuşurken, sen devam edersin şeklinde konuşuldu. "Nasıl olur, olur mu" diye düşünürken işe koyulduk. Festival yürütme işini biz üstlenmeseydik devam etmeyecekti. Şu an İzmir Kısa Film Festivali'nin direktörlüğünü yürütüyorum. 100-150 olan film gösterimlerimiz artık 400'ü buldu. Biraz daha fazla ülkeye, konuğa yer vermeye başladık.

İzmir Kısa Film Festivali fikri nasıl oluştu?
Kısa Film Festivali fikri Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü' nde okuyan öğrenciler tarafından ortaya konuldu. Kayhan Kırmızıgül ve arkadaşlarının oluşturduğu bir festival. Aynı ekip İzmir Film Festivali'nin yapımında da çalışmış. Daha sonra bu festivali oluşturmuşlar.

Karizmatik kediniz boy göstermeye başladı; afişler, sosyal medya paylaşımlarından. Peki, kedi fikri nereden çıktı?
Kurucu ekibin fikri, çok güzel estetik bir heykelcik oluşturuldu. Bu yıl Adana Film Festivali'nde Alican SekmeçTürkiye’nin en estetik ödül heykelciği diye bahsetti. Birçok ödülde yerelle alakalı figürler kullanılırken, örneğin altın portakal, altın koza, kristal kayısı vardır. Kurucu ekip İzmir’in Saat Kulesi, denizi, balığı, zeytini kullanmak yerine; akılda kalan, evrensel, sinemada birçok filmde öğe olarak kullanılan kediyi seçmişler. Bence çok başarılı bir seçim yapmışlar. Afişleri insanlar daha etkileyici, sempatik, güzel buluyorlar.
 
 
Kaynak: İzmir Kısa Film Fesitvali
 
18. İzmir Kısa film Festivalinden bahseder misiniz? Bu yıl ki sloganınız nedir?
Berlin Film Festivali'ne gittik ve orda gördük ki, kısa film konusunda Avrupa’nın bazı standartları var. Dünyanın en iyi kısa film festivali, Oberhausen Film Festivali'nde; çok fazla filmin başvurduğunu, bol seansların olduğu ve insanların film izlemeleriyle ön plana çıktıklarını gördük. Bize 1700-2000 arası film geldiğinde sevinirken, onlara 6000-8000 başvurunun yapıldığını, 150-200 film gösterimini zorlarken biz, onlar 400-800 film gösterimi yapıyorlar ki bunların marketi vs. var. Biz de daha fazla filmi, daha fazla izleyiciye ulaştıralım istedik. Bunun için devam eden bir salon sayımızı beşe çıkardık. Sloganımız “daha fazla film ve daha fazla seyirci”.

Festivalde İzmirlileri hangi film ve yönetmenler bekliyor? Sürprizler var mı?
Yurt içi ve dışından gelen gayet güzel filmler var. İzlendiğinde “bu ne ya!” denilmeyecek kısa filmler ve bir tane uzun metrajlı filmimiz var. Alper Tünel her yıl festivale bir filmle katılırdı, bu sene finalist oldu. Her yıl onun kişisel gelişimini ve filmlerinde olan artılarını, yükselişini gördük. Emrah Serbers’in hikayesi olan “Kimi Sevsem Çıkmazı” filmiyle Adana Film Festivali'nde yarıştı, buradan da İsrail’e gidiyor. Serpil Altun finalistlerimizden biri, Budapeşte Kısa Film ödülü alan filmlerimiz oluşan bir seçki var, tavsiye ederim izleyebilirler. Romanya Kültür Merkezi’yle yaptığımız diyaloglar sonrası gelen kısa filmler var. Gastronomiyle ilgili “Türk Mutfağı’na Övgü” diye uzun belgeselimiz var. Enteresan bir öyküsü var. Dünyaca ünlü iki İspanyol aşçının Türk mutfağını tanıma yolculuğu anlatılıyor. İstanbul’dan yola çıkarak, İzmir, Nevşehir, Ürgüp bütün Türkiye’yi kapsayacak gastronomik yolculuğa çıkartıyorlar. İstanbul Film Festivali, Antalya Film festivalinden sonra İzmir’de ilk gösterimi olacak. Görsel olarak ve anlatım açısından lezzetli olduğunu düşündüğüm bir film. Festival izleyicimizin beğenileceğini umuyorum. “Limbo” diye bir filmimiz var EFA (European Film Awards) seçkisinde yer alan. İranlı Bahman-Bahram Ark kardeşlerin “Heyvan” isimli filmleri var Cannes Film Festivali'nde yarışmış.
 
Bu yıl festivale katılım nasıldı?
Biz daha festivali duyurmadan, 500 tane film başvurmuştu. Bakıldığında İzmir Kısa Film Festivali artık kanıksanmış, kasımda ne var denildiğinde İzmir Kısa Film Festivali var ve ağustosta başvuruların bittiği biliniyor. 80 farklı ülkeden gelen 1700 üzerinde film başvurusu oldu. Yerli film başvuru sayısı 700 civarıydı.
 

 
Fotoğraf: Sibel Demirçivi
En çok hangi ülkeden ve kategoride filmler başvuruyor?

İran’dan çok başvuru gelmeye başladı. Genel başvurunun neredeyse %30-40’ı İran’a ait. Sonrasında İspanya, Almanya, Fransa bu dört ülke en fazla film gönderenler arasında. Ama bunların dışında iki finalistimiz Yunanistan, bir finalistimiz de İsrail’den, bir diğeri de Arnavutluk’tan. En çok ilgi gören kategorimiz “Kurmaca” alanında. Sıralarsak eğer kurmaca, belgesel, deneysel, animasyon.
 
İzmir Kısa film Festivali konum olarak nerede? Ekşi sözlükte “İlginç biçimde yurtdışında daha çok tanınıyormuş.” diye geçiyor, öylemi gerçekten?

Türkiye çapında iyi olduğumuzu bize katılan kişiler söylüyorlar. Festivalin ikinci günü açıklayacaktık ama buradan kısa bir haberini vermiş olayım. Yeni bir görüşme yapıyoruz. Çin’deki kısa film festivalinin yetkilileri İzmir’e geldi. Beş kişilik bir ekip, içerisinde, büyük medya grubunun müdür yardımcısı, büyük bir belediyenin sorumlusu, festival yönetiminden kişiler. Çin’deki kısa film festivalini önümüzdeki yıl “Türk Yılı” ilan edip, konuk ülke olarak Türkiye olması için konuştuk. Türkiye’deki konum olarak en iyi festival İzmir Kısa Film Festivali diyorlar ama bunu bizim ağzımızdan söylemek doğru gelmiyor. Ekşi’deki yazıyı okumadım; ama dünyadaki yerimizi sorarsan daha yolumuz var.
 
Hangi kategoride ödüller dağıtılacak?

Ulusal ve uluslararası kurmacada ilk üçe ödül veriyoruz. Bunun dışında en iyi; belgesel, deneysel, animasyon ve umut vadeden genç oyuncu, en iyi görüntü alanında ödüller veriyoruz.
 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi
 
Jüride kimler var?
Jüri başkanımız, Handan İpekçi; Büyük Adam Küçük Aşk, Babam Askerde, Çınar Ağacı ve Saklı Yüzler adlı filmlerin usta senarist ve yönetmeni, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Senaryo ödülleri de dâhil olmak üzere toplam 21 ödül aldı. Deniz Çakır başarılı oyuncu ve çok yönlü bir sanatçı. Ali Düşenkalkar oyuncu ve öğretim görevlisi. Aytekin Çakmakçı görüntü yönetmeni, Muhsin Bey, Yılanların Öcü, Arabesk, Tatar Ramazan gibi filmleriyle bilinen ve alanında Altın Portakal, Altın Koza ve Altın Kelebek ödülleri sahibi. Harika Uygur cast direktörü Türsak ve dünyanın en büyük Cast Direktörleri Birliği olan CSA üyesi. Aziz İmamoğlu Yaşar Üniversitesi Film Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Uluslar arası Jüri; András Muhi Avrupa’nın önde gelen yapımcılarından biri olan Macar Muhi, filmleri Cannes, Locarno ve Karlovy Vary gibi üst düzey festivallerde ödüller aldı. Kısa bir süre önce de yapımcılığını üstlendiği film On Body and Soul, Berlin’de 2017 Altın Ayı ödülüne değer görüldü. Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, yönetmenliğini yaptığı “Göçmen Kuşlar… Döndüler” belgeseli ile ulusal ve uluslararası pek çok festivalde finale kaldı ve üç ödül kazandı. Murat Tolga Şen aktif sinema yazarlığına devam ediyor, Sinemerkez Akademi’de eğitmenlik de yaptı. Aynı zamanda Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yürütüyor ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesi. Sali Saliji Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü, öğretim üyesi ve yönetmen. Belgesel Jürisi; Prof. Dr. Dilek Takımcı, Tahsin İşbilen, Haluk Koçoğlu tarafından değerlendirilecek.
 
Filmler hangi salonlarda izlenebilecek?

Filmler ücretsiz olarak Fransız Kültür Merkezi, İzmir Sanat, Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde üç ayrı salonda, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ’nde izlenebilecek.
 
Film gösterimleri dışında hangi etkinlikler olacak?

Kısa filmciye lazım olacak ve sinemaya ilgisi olan herkese hitap edecek etkinliklerimiz var. Oyunculuk atölyeleri (kamera önü oyunculuğu), söyleşiler, seminerler, worshop'lar (bir filmin nasıl pazarlanır, kameraları tanıma ve digital sinemayı öğrenme, ses nasıl alınır...)
 

Fotoğraf: Sibel Demirçivi

 
Festival programından bahseder misiniz?
Programı görmek isteyenler www.izmirkisafilm.org web sitemizden inceleyebilirler. Ayrıca sitemizde şöyle bir şey yaptık, program takvimini akıllı işaretlerle kendinize göre ayarlaya biliyorsunuz. Filmleri istediğiniz gibi filtreleyebildiğiniz gibi, örneğin; salı animasyon izlemek istiyorum ve beni uyar şeklinde de kullanabiliyorsunuz. Ayrıca programı paket halinde oluşturduk, gelen izleyicinin seçtiği seansta bütün film yelpazesinden biraz izlemesini istedik.

Son olarak finalist filmlerine olan ilgiyi düşünerek, üç defa gösterilmesini sağladık.
 
Afişleriniz her yıl ayrı bir olay, yaratıcısı kim?

Afiş tasarımımız 8. festivalimizden bu yana bizi yalnız bırakmayan, aktif olarak grafik tasarım işi ile uğraşmasa da her yıl bizi desteleyen Murat Top'a ait.