2020'nin Dikkat Çeken Kitapları
2020 dilimize çevrilmiş ve yeni çıkan eserler açısından oldukça tatmin edici bir sene oldu. Dili, kurgusu, konusu ile okuyucuya yeni pencereler açan, edebiyatın hazzını iliklerinize kadar hissettirecek romanları derledik.
Osman - Ayfer Tunç
Yaşayan en büyük Türk yazarlardan Ayfer Tunç’un son romanı Osman yazarın tabiriyle ağzında gümüş kaşıkla doğan bir karakterin tükenişini anlatıyor. Kapak Kızı ve Yeşil Peri Gecesi’nin son halkası olan Osman, Yeşil Peri Gecesi’nden on sene sonra yazıldı. Zengin kurgusu, akıcı dili ile elinden bıramayacağınız bir kitap. Osman, Pen Türkiye tarafından ayın romanı seçildi. Yazarın son romanı ve edebiyat ile ilgili konuşmasına buradan ulaşabilirsiniz.
Lise Öğretmeni Pedersen’in Ülkemize Musallat Olan Büyük Siyasi Uyanışa Dair Anlatısı - Dag Solstad
Norveçli Eleştirmenler Ödülü, Kuzey Avrupa Edebiyat Ödülü gibi ödüllerin sahibi Dag Solstad, bu kitabı aracılığıyla bir kuşağın dünyayı değiştirmeye dair tutkularını, başarısızlıklarını, iç hesaplaşmalarını hem hüzünle hem de mizahla ele alıyor.
Çiçeği burnunda bir öğretmen olan Knut Pedersen’in hayali yeni taşındığı taşrada başarılı bir öğretmen olmak ve aile kurmaktır ancak dünyada gerçekleşen büyük siyasi olaylar, Pedersen’in yaşamında da etkilerini gösterir.
Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler - Olga Tokarczuk
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Olga Tokarczuk, birçok karakteri biraraya getirdiği Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler’de mikrokozmos bir evrende ağırlıyor okuyucusunu. Çok karakterli roman,1914-1980 yıllarının siyasi bir eleştirisi niteliğini de taşıyor bünyesinde. Sınırları melekler tarafından korunan Kadimzamanlar’da yaşayan Niebieski ailesinin üç kuşağının üzerinden toplumsal travmaların izlerini masalsı bir şekilde anlatan usta bir roman.
Ev - Nermin Yıldırım
Yol ve iç hesaplaşmalara dair kitapları severseniz Nermin Yıldırım’ın Ev’i tam size göre. El Camino De Santiago (St.James) yolunda geçen Ev, bir yuvadan ötekine savrulmuş Seher’le, arkadaşı Ogo’nun yolculuk hikayesini anlatırken, çocukluğun ve gençliğin izbe, tenha kederlerine de dokunuyor.
Yıldırım romanı için şöyle diyor: “Ev varoluşsal çıkmazlarımıza binaen yazıldı. Varlık, aidiyet, hakikat gibi kavramları öncelikle kişisel, sonra da toplumsal bellek lekeleri üzerinden sorgulayan bir temel üstüne kuruldu.” Röportajın tamamını okumak için tıklayın.
Mavi Bilet - Sophie Mackintosh
White Review Öykü Ödülü’nün ve Virago/Stylist Öykü Ödülü’nün sahibi Mackintosh, Man Booker Ödülü’ne de aday gösterilen, güçlü bir feminist anlayışa sahip olan yazarlardan. Mavi Bilet, distopik bir dünyadaki kadınları anlatıyor. Kız çocuklar, çocukluklarından itibaren gözetim altındadırlar. Büyürken hem fiziksel hem psikolojik pek çok teste tabi tutulurlar. İlk kez regl olduktan sonra ise kaderleri belirlenir. Bir makine karşısında kendilerine beyaz ya da mavi bilet çıkmasını beklerler. Mavi bilet özgürlük ve kariyeri, beyaz bilet ise evlilik ve çocukla yaşanacak bir hayatı temsil eder. Tüm sistemin farkında olan Calla ise sistemi, kaderi sorgular. Erkek egemenliğine tokat atan distopik bir eser…
Hikayenin Sonu - Lydia Davis
Man Booker Ödüllü Lydia Davis, öykü ve roman yazarı, aynı zamanda çevimen. Davis, Proust metinlerini çevirmesiyle de biliniyor. Yazar ilk romanı Hikayenin Sonu’nda, eski sevgilisini unutamayan ve bundan yorgun düşen bir yazarın yaşamına konuk ediyor okuyucuyu. Aile, yaş farkı ve statü gibi kavram ve durumlardan da ustaca bahsediyor.
İçki Cumhuriyeti - Mo Yan
Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Çin’in en önemli yazarlarından Mo Yan, İçki Cumhuriyeti’nde okuyucusunu hayali bir diyara götürüyor. Açgözlülüğün ve yozlaşmanın hüküm sürdüğü bu gerçeküstü yerde, İçki Cumhuriyeti’nde yetkililer orada yaşayan halkın ölçüsüz bir şekilde yemek yediğini öğrenir. Emektar müfettiş Müfettiş Ding Gou’er, olayları araştırmak için bölgeye gider ancak kendisi de kısa süre sonra yaşadığı absürd olaylar nedeniyle gerçeklik hissini kaybeder. Kitapta İçki Yapımı Üniversitesi, Harmanlama Bölümü’nde doktora öğrencisi olan Li Yidou tarafından bizzat bu kitabın yazarı Mo Yan’a yazılmış mektuplar da vardır ve mektuplarda kısa öyküler yer alır. Bu öyküler, müfettişin yaşadıklarına oldukça benzemektedir.
Reenkarnasyon Blues - Michael Poore
Yaklaşık on bin hayat yaşayan ve kusursuzluğa ulaşmaya çabalayan Milo’nun amacı, ebedi aşkına Ölüm’e ulaşmaktır. Ölüm kendisine Suzie olarak seslenilmesini tercih eden biridir. Bu eşsiz evrende insanlar kuzey ışıklarıyla sevgili olmak isteyebilirler, mevsimlerle aşk yaşayabilirler. Michael Poore, hayal gücünün sınırlarını aşan evrenlere götürüyor okuyucusunu.
Dansa Davet - Jean Teule
1518 senesinde Strasbourg’da yaşanan kuraklık ve hastalık döneminin sonucunda zorluklar yüzünden bir garip salgın çıkar ortaya: Dans salgını. Aklını kaybeden bir halkın, kenti dans pistine çevirişinin fantastik ve grotesk bir anlatısına şahit olacaksınız.
Solar - Ian McEwan
Ian McEwan, çağdaş İngiliz edebiyatının en kıymetli isimlerinden biri. Orta yaşlarında bir fizikçi olan Michael Beard, yıllar önce Nobel Ödülü’ne layık görülmüş olsa da yıllardır yeni bir çalışma yapamamıştır. Bir gün beşinci evliliğini de mahvedecek bir sürprizle karşılaşan Beard, iklim değişikliğiyle ilgili projeler yapmaya başlar. Solar, iklim değişikliği krizi ile ilgili düşündürücü ve bir o kadar da komik bir yapıt.