19 Eyl 2020
Kardelen Uysal

Ali Yalçın Mucizeler Atölyesi'nde Engelli Hayvanlara Yürüteç Yapıyor

Ali Yalçın, bir gün bir çocuğun bacaklarını kaybetmiş hayvanlar için yürüteç yaptığını görüyor ve bu durumdan çok etkileniyor. Kısa bir süre sonra kendisi de yürüteçler yapmaya başlıyor. Kaza, şiddet ya da düşme sonucunda yaralanan hayvanlar Yalçın'ın yaptığı yürüteçler sayesinde rahatça hareket edebiliyorlar. Ali Yalçın, insanlardan sadece malzeme ücretini talep ediyor. Maddi durumu yetersiz kişilerin malzeme parasını da ya kendisi karşılıyor ya da hayvanseverlerden destek alıyor. Haftada 10 yürüteç yapan Yalçın'la bu gönüllü işe nasıl başladığını, nelere ihtiyacı olduğunu konuştuk. Sizin de yürütece ihtiyacınız varsa ya da Mucizeler Atölyesi'ni desteklemek isterseniz röportajın sonunda bulunan iletişim bilgilerinden Ali Yalçın'a ulaşabilirsiniz.

Kendinizden biraz bahseder misiniz? 

Adım Ali Yalçın, 35 yaşındayım. İstanbul’da doğdum büyüdüm. Son iki senedir Sakarya’da yaşıyorum. Asıl mesleğim çilingirlik. Annem, babam ve kardeşimle birlikte dört kişilik bir aileyiz. Felçli hayvanlara yürüteçler yapmaya çalışıyorum.

Ali Yalçın çalışma masasında elinde aletlerle çalışıyor.

Bir mecrada bir çocuğun yürüteç yaptığını görüp etkileniyor ve ardından siz de bu işe başlıyorsunuz. Yaptığınız yürüteçler sayesinde hayvanların rahatça hareket edebilmeye başladığını ilk gördüğünüzde neler hissettiniz? Bu işi sürekli olarak yapmaya nasıl karar verdiniz?

Bir gazetede küçük bir çocuğun yürüteç yaptığıyla ilgili bir haber okumuş ve çok etkilenmiştim. Hemen yürüteç yapmaya başlamadım. Aynı günün gecesi rüyamda yürüteç yaptığımı gördüm. Sabah uyandığımda da bir televizyon kanalında aynı çocuğun haberlere çıktığını gördüm. Küçücük çocuk dahi hayvanlar için bir şeyler yapıyor, ben de yapabilirim, hayvanlara yardım edebilirim diye düşündüm. İlk yürütecimi yapıp gönderdim ama o yürüteç işe yaramadı, hata yapmışım. Gönderdiğim kişiler bana yürütecin videosunu yolladıklarında hatalarımı gördüm. Yeniden yürüteç yaptım ve bu sefer işe yaradı. Hepimiz havalara uçtuk, hatta ben olduğum yerde dans etmeye başladım. Ardından yürüteç yapmaya başladığımı sosyal medya hesaplarımdan duyurdum. İnsanlar beni sosyal medya üzerinden arkadaş olarak eklemeye ve paylaşmaya başladılar. O günden beri de yürüteç yapıyorum. Oldukça güzel geri dönüşler alıyorum. Nadiren sorunlar çıkıyor o zaman baştan yürüteç yapıyorum ihtiyacı olan hayvan için. Bir şekilde bu hayvanlara, evlatlara yardımcı olmaya çalışıyorum.

Mucizeler Atölyesi’ni incelediğimde çok fazla ayaklarını kaybetmiş, felç kalmış hayvan olduğunu görüyorum. Bunların en büyük nedenleri neler? Önlemek için ne tür önlemler alınabilir?

Bu işe başlamadan önce bu kadar çok sayıda engelli, felçli hayvan olduğunu ben de bilmiyordum. İşin içine girdikten sonra o kadar çok talep geldi ki inanamadım. İnsanların bilinçlendirilmesi gerekiyor çünkü en çok trafik kazaları yüzünden hayvanlar yaralanıyor. Yüksek bir yerden düşüp yaralanıyor. Şiddete uğradıkları için de bu evlatlar felç kalıyorlar. Zaten hayvanlara şiddet uygulayan insanlar için bir şey diyemiyorum, bunu anlayamıyorum. İnsanlar balkonlarında hayvanların düşmemeleri için gerekli önlemleri alabilirler, trafikte daha dikkatli olabilirler. Her canın bir ruh taşıdığını, acı çektiğini idrak etmeleri gerekiyor. Hayvanlara çarpıp kaçma hatta bile bile ezme olayları çok fazla gerçekleşiyor.

 

Bizim yaptığımız yürüteçler benim tahmin ettiğim kadarıyla felçli, engelli hayvanların %20’sine yetebiliyor ancak. Geri kalan bölüm yürüteçlerden bihaber, kimisinin haberi var ama almıyor maddi sebeplerden dolayı. Çoğu kişi de uyutma yolunu seçiyor; veterinerler de sahipleri de bu hayvanları bir yük olarak görebiliyorlar.

 

Yürüteçleri yaparken maddi durumu uygun olan insanlardan malzeme maliyat ücretini talep ediyorum. Durumu olmayan insanlardan ise maddi olarak bir şey talep etmiyorum, kendim karşılıyorum param varsa. Param yoksa hayvanseverlerden destek alarak yürüteç yapıyorum.

İki köpek ve iki kedinin yer aldığı bir kolaj fotoğraf. Bu hayvanlar, Ali Yalçın'ın yaptığı yürüteçler sayesinde hareket edebiliyorlar.

Daha iyi yürüteçler yapabilmek için daha iyi teknolojilere ihtiyaç duyduğunuzu söylüyorsunuz. Ekipman anlamında nelere ihtiyacınız var?

Daha iyi yürüteçler yapabilirim ancak bu maliyetlerin artması anlamına geliyor. İkincisi de bu teknolojik ürünleri almak bir problem çünkü meblağları çok yüksek. 3D yazıcı ve CNC kesim makinesi gerekiyor. Bunun için çok güzel bir atölye ve ekip arkadaşları gerekiyor. Şu an için buna maddi gücüm el vermiyor.

Hayvanseverler size nasıl destek olabilirler? Sivil toplum kuruluşlarıyla, hayvan dernekleriyle hareket ediyor musunuz?

Hayvanseverler bana destek oluyorlar. Genelde tanıdığım ve sosyal medyadaki yardımsever insanlar yardımcı oluyorlar. Sivil toplum kuruluşları ve hayvan dernekleriyle şu an birlikte hareket etmiyorum. İzmir’de yeni bir dernek var İbrahim Bey’in açmakta olduğu. Beni de bir sosyal medya grubuna ekledi. Onunla birkaç evlat için yürüteç yaptık ancak derneklerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla hareket etmeyi pek istemiyorum. Çok fazla skandalların gerçekleştiği alanlar olduğu için bunlarla anılmak istemiyorum. Her gün bir sivil toplum kuruluşunun ya da hayvan hakları derneğinin bir şekilde doğru ya da yanlış bir şekilde ifşasını yapıyorlar. Bu polemiklere girerek zaman kaybetmek de istemiyorum.

Size gönüllü olarak yardım edecek kişilere ihtiyacınız var mı?

Sakarya’nın Serdivan ilçesinde oturuyorum. İstanbul, İzmir ya da Ankara gibi büyük şehirlerden birinde otursaydım bana yardım edecek gönüllü insanlar çıkardı. Evet yardıma ihtiyacım var. Artık eskisi gibi haftada 2-3 değil 10 yürüteç yapıyorum. Haliyle sağlığım da bu durumdan etkileniyor. Gönüllü insanlara ihtiyaç duyuyorum.

Ali Yalçın'ı Instagram ve Facebook üzerinden takip edebilirsiniz.

Kendisinin isteği üzerine telefon numarasını da paylaşıyoruz; +90 553 144 98 12

Not: Fotoğrafların altında yer alan açıklamalar görme engelli okuyucularımıza hizmet etmektedir.