Alternatif Kısa 9 - Kısa Film İyi Gider
Birikim Atölyesi ve Otuzbeslik
Bu harekete destek olmak adına ALTERNATİF KISA'nın bu etkinliğinde; "İzmir’i Turuncuya Boya" kampanyasını tanıtan kısa bir konuşma sonrasında kadına yönelik şiddeti konu alan film seçkimizi izleyecek, her filmin ardından yönetmenleriyle sohbet edecek, sorular soracağız. Sinema perdesini turuncuya boyamak için 30 Kasım Cuma Günü Fransız Kültür Merkezi'nde saat 19.30'da buluşalım.
Kısa Film İyi Gider!
Not: Biletler 7 TL. Biletinizi girişte alabilirsiniz.
Gösterilecek Filmler
Prenses Model (14 dk.)
Toplumsal mutabakatlar üzerine kurulu evlilik ritüelleri, toplumun zihniyetini yansıtır. Gelinlik ise bu ritüellerin sembolik bir parçasıdır. Gelinliğin üretim aşamasından vitrinde sunuluşuna kadarki yolculuğu, toplumdaki kadın kimliği üretiminin bir temsili olarak düşünülebilir.
Hemen her kadın gibi gelinlik işçisi kadınlar da, evlenirken giydikleri gelinlikle “prensesler gibi” olmanın hayalini kuruyor. Öte yandan ürettikleri gelinlikle, toplumun talep ettiği kadınlık imajını beslediklerinin farkındalar. Yaşanan gerçeğin yaratılan bu imajdan farklı olduğunun da...
Film, külkedisi masalındaki prenses ve onu baloya hazırlayan periler hakkındadır.
Yönetmen: Dilan Engin
1988 yılında Van’da dünyaya geldi. 2007 yılında Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü kazanıp İzmir’e yerleşti. Hayatının bir bölümünü sivil toplum kuruluşlarında çalışarak ve büyük bir kısmını da şiire inanarak geçirdi. 2011-2016 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü Yazarlık Ana Sanat Dalı’nda öğrenim görerek mezun oldu. 2016 yılının başlarında hak ihlalleri üzerine yoğunlaşıp, oluşturdukları ekip ile “Vartinis” adlı belgeselin ve Kürdolog Celile Celil’in biyografik belgeselinin çekimlerini tamamladı. Sözlü kültüre yönelik okumalar ve çalışmalar yapıp senaryo yazmaya devam etmektedir.
Filmografi: Eşik, Evin, Prenses Model
Çiçek Ol (3,5 dk.)
Eğitim yaşamında karşılaştığımız kemikleşmiş yöntemler ve onların ifade yollarını tıkayan etkileri üzerine bir eleştiri... çünkü her şey eğitimden ve kendini ifade etme özgürlüğünden başlar.
Yönetmen: Gözde Uskur
1989 yılında doğdu. Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı ve Yazarlık bölümünde tamamladı. Yazı, çizim ve video alanındaki üretimlerini ‘GUS PROJECT’ adı altında yayınlamakta ve çocuklarla drama çalışmaları yürütmektedir.
Filmografi: Çiçek Ol
Çocuk Odası (5 Dk.)
Bir köy evinin yatak odasında, çocuk gelinin evlendikten sonra yaşayabileceği korku dolu iki seçenek: kabullenmek ya da kaybetmek.
Yönetmen: Metin İknur
Anadolu Üniversitesi Sinema-Televizyon mezunudur. Birleşmiş Milletler ''Kadın Dostu Kentler'', ''Göç Okulu'' ve daha birçok projede görüntü çalışmalarında bulundu. İstanbul'da kendi çekimleri dışında yönetmen yardımcılığı yapmaktadır. Yönetmen; Çocuk Odası filmi ile Bornova Belediyesi Kadına Şiddete Hayır Kısa Film Yarışması'nda, ikincilik ödülünün sahibi olmuştur.
Filmografi: Çocuk Odası
Le sens du toucher (14 dk.)
Chloé ve Louis gizlice birbirlerine aşık olurlar artık her kelime bir hamle, her cümle bir dans koreografisidir...
Louis, bir akşam Chloe'yi akşam yemeğine davet eder. Louis'in kedilere alerjisi vardır. Dansın ritmi yavaş yavaş değişir.
Yönetmen: Jean-Charles Mbotti Malolo
Şimdiye kadar, üç kısa film yöneten yönetmen, mezuniyet filmi “Le coeur est un métronome” ve “Le sens du toucher ” ile çok sayıda ödül aldı. Filmlerinde diyalog kullanmayan yönetmen ritmi ve dansı araç olarak çok iyi kullanmakta. Aynı zamanda dansçı olan yönetmen, Simon Roussin ile birlikte James Brown hakkındaki dördüncü filmi ( ilk diyaloglu filmi ) “Please, please, please”ı hazırlıyor. Jean-Charles Mbotti Malolo kariyerine illüstratör ve bağımsız film yapımcısı olarak devam ediyor.
Filmografi: Make It Soul, Le coeur est un métronome, Le sens du toucher