28 Eki 2020
Kardelen Uysal

BIFED: Her hayat değerli, her hak çok kıymetli ve her mağduriyet önemli

Bu sene yedincisi düzenlenecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'nde filmler, 2-8 Kasım tarihleri arasında çevrimiçi olarak izlenebilecek. BIFED, dünyadaki aktivistlerin, yaşam alanları işgal edilmiş, doğaları talan edilmiş halkların destansı direnişlerini konu edinen belgesellere yer veriyor. 75 ülkeden katılımcının 500’ü aşkın film ve belgesel ile başvurduğu festival, gezegene dair ilham hikayeleriyle dolu. Bu seneki programda da yine kaçırılmayacak belgeseller var. Hasankeyf’in son günleri, aktivistlerin mücadeleleri, Afrika’da büyük gümüş madenine karşı verilen savaşın hikayesi… Bunlar izleyebileceğiniz belgesellerden sadece birkaçı. Festival yönetmeni Petra Holzer  ve festival koordinatörü Ethem Özgüven ile festivalin mücadele alanındaki katkılarını, bağımsız film festivali yapmanın zorluklarını, festivalde izleyiciyi neler beklediğini konuştuk.

Türkiye'nin ilk ve tek ekolojik film festivalini düzenliyorsunuz yedi senedir. Doğanın talan edildiği, türlerin yok edildiği bir kainatta dünyanın dört bir yanındaki aktivistlerin, gazetecilerin, ailelerin mücadelelerinin hikayesini bir çatı altında topluyor festivaliniz. Bu festivalin mücadele ve öğrenme alanlarındaki katkıları neler?

Bizim bir zamanlar yaptığımız kot kumlama işçilerinin ölümcül hastalığı olan Silikozis’le ilgili belgesel için böyle bir soru sorulmuştu. Ona şöyle cevap vermiştim: Tek bir insanın bu filmi gördükten sonra kot kumlama işine girmekten vazgeçmesi ve dolayısıyla tek bir insanın ölüm ya da ölümden beter bir hastalıktan kurtulmasında bir payı olursa bu belgeselin bence yapmaya değer. İnsanın, bir serçenin ya da çınarın hayatları değerli. Her hayat değerli, her hak çok kıymetli ve her mağduriyet önemli. Bu festival tek bir insanın bakış açısında delik açıyorsa yapmaya değer diye düşünüyoruz.

Dünyadaki aktivistlerin çabaları ile ülkemizdeki aktvistlerin çabaları ve mücadelelerinde ortak noktalar neler?

Her şey ortak: Kahramanlar, yaşamları tehdit altında ve aslında bizler için tüm bu risklere giriyorlar.

Bu yıl da dünyada pek çok ekolojik kriz yaşandı, yaşanmaya devam ediyor. Aktivistlerin beyaz adamlara karşı mücadelelerini kazanmasında toplumun nasıl katkısı olabilir?

Daha dayanışmacı, daha cesur, daha aktif olmalıyız. Ahmet Şık, Şafak Pavey gibi isimlerin çoğalması gerekir. O vakit hem onlar çoktan sıkıldıkları kahraman payesinden sıyrılabilir ve hem de toplumların kahramanlara ihtiyacı kalmaz.

Festivale kimler izleyici olarak katılmalı? Kimlere göre bu festival? Sizler en çok kimlere ulaşmasını istersiniz bu filmlerin?

Bu filmleri herkesin ama öncelikle çocukların ve gençlerin izlemesini istiyoruz.

Bağımsız bir festival düzenlemenin zorluklarından ve avantajlarından bahsedebilir misiniz?

Maddi zorlukları çok yorucu oluyor. Tek zorluğu bu. Bağımsızlık konusunda da şunu söyleyebiliriz: Ondan kıymetli hiçbir şey yok.

Festivalin amacına baktığımızda  daha doğru, daha hakiki olanı, bilgiyi birlikte aramak için bu festivali yaptığınızı, umut veren kalıcı bir platform oluşturmak için yaptığınız bilgisine ulaşıyoruz. Ayrıca festival aracılığıyla dayanışma ve kardeşliğin de artmasında rol almak istiyorsunuz. Amacına ulaşıyor mu festivaliniz?

Bunu bizim söylememiz doğru olmaz, umuyorum. Umuyoruz.

Katılımcıları neler bekliyor bu sene?

Bu yıl BIFED’de gösterilecek yarışma 15 filmden biri Türkiye yapımı: Aether. Aether, Hasankeyf’in son günleri üzerine yapılmış sinematografik muhteşem bir gözlem.

ABD yapımı Artifishal filmi, Washington ve Oregon bölgelerindeki nehirlerde vahşi somon balıklarının karşı karşıya olduğu yok oluş sürecini ve nehirlere atılan ama hiçbir fayda getirmemesi bir yana hastalık getiren suni somonlarla ilgili.

Amussu filmi, Afrika’nın en büyük gümüş madenine karşı yerel halkın direnişinin destanı.

Green Blood/Yeşil Kan, çevre gazetecilerinin dünyanın her yerinde açık ve savunmasız birer hedef haline geldiğini anlatan acı bir öykü.

Sağlık konusu ile ilgili iki film var Bifed 2020’de; Almanya ve Avusturya yapımları olan bu filmler Trust Who/DSÖ’ye Güven ve Fever/Ateş filmleri. Şu sıralar tüm dünyanın gündeminde olan DSÖ ile ilgili film buradaki bozulma ve işlevsizlikle ilgili. Aslında her iki film de farma/ilaç endüstrisine getirilmiş çok ciddi eleştirileri olarak da görülebilir.

Beş aktivist filmi de bu yılki yarışmalı bölümde yer alacak. Zaten bu yıl BIFED’in sloganı da “Savunucuları Savunun."

Festivali www.bifed.org'dan, Instagram, Facebook, Twitter ve YouTube hesaplarından takip edebilirsiniz.

 

 

Benzer içerikler

Geleceğin Enerjisi Temalı Sust'INO 6 Aralık'ta

“Neden yenilenebilir enerji?” sorusuna cevap aranan “geleceğin enerjisi” temalı etkinlikte katılımcılar yenilenebilir enerjinin yeri ve önemini konuşurken, bu enerjilerin verimliliğini ve diğer enerji kaynaklarından farkını tartışarak, yenilenebilir enerjinin Türkiye ve Dünyadaki kullanımı hakkında bilgi alacak.

E-C-O-E-X-I-S-T sergisi 24 Ekim’de İzmir Cleantech Hub'ta

The Letter Art Gallery, farklı sanatçıların doğayla birlikte varoluşa dair çalışmalarınıE-C-O-E-X-I-S-T sergisi kapsamında, 24 Ekim’den itibaren İzmir’de Cleantech Hub’ta sanatseverlerle buluşturacak.

Bodrum'da nerede kalmalı?

Doğa ile bütünleşebileceğiniz, sakin, huzurlu, ev konforunda bir Bodrum tatili düşlüyorsanız, Bodrum ile özdeşleşmiş, şirin butik otellerini tercih edebilirsiniz. Konuklarını kendi misafirleri gibi ağırlayan, kişiye özel hizmet veren bu butik oteller, tatilinizi daha keyifli hale getirecek. Bodrum'un hizmet kalitesiyle öne çıkan butik otellerini listeledik. İyi tatiller...

Marmaris Gezi Rehberi

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Marmaris antik kentleri, mavi bayraklı plajları, gece hayatı ile Türkiye'nin en sevilen tatil bölgelerinden biri. Dünyaca ünlü koylara, mavi bayraklı plajlara sahip Marmaris'te pek çok tropik meyve de yetişiyor. Ormanları, akarsuları, dalışa elverişli koyları, günübirlik tekne gezintileri ve su sporlarıyla da Marmaris, her sene pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Alman sanatçı Peter Piek’in “1 World 1 Painting” enstalasyonu 18 Haziran - 12 Temmuz tarihleri arasında BE Contemporary’de

Alman sanatçı Peter Piek BE Contemporary’de gerçekleşecek sergisi ve “1 World 1 Painting” projesi kapsamında yerleştirilecek enstalasyonu ile İzmirli sanat severlerle buluşuyor, açılışta ise kendi bestelerini içeren bir müzik performansı gerçekleştiriyor.

The Letter Art Gallery’nin açılış sergisi İzmir’den sevgilerle., 11 Haziran – 9 Temmuz tarihleri arasında GoyaHub Kemeraltı’nda

The Letter Art Gallery’nin açılış sergisi İzmir’den sevgilerle., 11 Haziran – 9 Temmuz 2022 tarihleri arasında GoyaHub’ın ev sahipliğinde gerçekleşiyor.

Teknolojiden Uzak Bir Tatil Yapmak İsteyenler İçin 5 Farklı Rota

Teknoloji hayatımızı kolaylaştıran ve birçoğumuz tutkunu olduğu bir kavram. Teknolojinin bize sunduğu ürünleri her gün istisnasız olarak kullanıyoruz. Sürekli olarak bilgisayarlar ve akıllı telefonlar ile iç içeyiz. Ancak bu durum fayda kadar zarara da sebep oluyor. Sürekli olarak bir manyetik alana maruz kalıyoruz ve bu durum bizi farklı bir ruh halinin içerisine sokuyor. Tatil dönemleriniz geldiğinde çıkacağınız tatilde teknolojiden uzak, doğa ile iç içe bir tatil yapmayı düşünebilirsiniz. Web sitesi üzerinden ucuz uçak bileti [https://www.hepsiburadaseyahat.com/] işleminin yaparak teknolojinin nimetlerinin kullanıp uçak biletinizi almanız gerekli. Ancak size sunacağımız şehirlere vardığınızda artık teknolojiden uzaklaşabileceksiniz. İşte 5 harika şehir.

Çeşme'nin En İyi Meyhaneleri

Çeşme tarihi cumbalı taş evleri, sanatla ve estetikle bütünleşmiş arnavut kaldırımlı sokakları, rüzgarı, plajları ile Ege’nin en sevilen tatil noktalarından biri. Damla sakızı ağaçlarının da yetiştiği Çeşme, meyhaneleriyle de oldukça ünlü. İçkinizi ister denizle ve kumlarla temas ederek yudumlayın, ister yeni nesil bir meyhanede farklı gastronomik lezzetleri deneyin. Çeşme'deki en güzel meyhanelerini sizin için listeledik.

Muğla'da Yazlık Almayı Düşünenlere Bölge Önerileri

Yazlık satın almak yalnızca senenin belli döneminde keyifle zaman geçirebilecek bir ev satın almak değil aynı zamanda kârlı bir gayrimenkul yatırımı yapmaktır. Bu yüzden son yıllarda satılık yazlıklara [https://www.hepsiemlak.com/satilik/yazlik] duyulan ilgili her geçen gün daha fazla artıyor. Özellikle çocuklu aileler ya da kalabalık gruplar için ideal bir tatil seçeneği olan yazlık tatili, uzun vadede daha ekonomik bir seçenek olmasıyla da öne çıkıyor. Eğer siz de yaz tatillerinizi geçirebileceğiniz, konforlu bir yazlık arayışındaysanız Türkiye’nin popüler yaz tatili rotalarını değerlendirebilirsiniz. Bu rotalardan biri de elbette ki Muğla. Muğla, satılık yazlık konusunda hem her beklentiye hem de her bütçeye uygun çok sayıda alternatif sunuyor. Peki Muğla’da yazlık almayı düşünenler hangi bölgelere yönelmeli? Hangi bölgeler hangi avantajları ile öne çıkıyor? Gelin hep birlikte bakalım!

Bengisu Gençay'ın Yeni Kitabı "Orman Olmak" Çocuklara Yetersizlik Duygusuyla Baş Etmenin Yolunu Gösteriyor

Yazıları ve öyküleri pek çok dergi ve platformda yayınlanan veEpsilon Yayınları’ndan çıkan Zem Sesini Arıyor [https://www.otuzbeslik.com/yazilar/zem-sesini-ariyor-kitabi-kendi-sesini-arayan-cocuklara-yardim-ediyor] adlı fantastik çocuk romanıyla tanınan Bengisu Gençay yeni kitabı Orman Olmak ile bizleri botanik bir senfoniye kulak vermeye çağırıyor.