Bilim Kurgu, Fantastik, Yaratıcılık ve Psikoloji Üzerine 35 Muhteşem Kitap
Dünü, bugünü, kendimizi, ailemizi, insanlığı anlamaya yarayan psikoloji kitapları; yaratıcılık alanında ufuk genişleten reklamcılık kitapları, distopik dünyaların kapılarını aralayan bilim kurgu ve fantastik eserleri... Hayata bakış açınızı değiştirebilecek kitapları derledik. İyi okumalar.
Bilim Kurgu ve Fantastik
DiskDünya - Terry Pratchett
Mizah-fantastik kurgu türündeki 41 kitaplık Disk Dünya serisi çizgi romanlara, oyunlara, televizyona uyarlanmış ve pek çok eser için ilham kaynağı olmuştur. Büyük A'tuin isimli dev bir kaplumbağanın üzerinde yaşayan dört filin üzerinde disk şeklinde bir dünya durmaktadır. Kitap serisi bu dünyada geçen olayları eşsiz bir mizah ve ironiyle anlatmaktadır.
Anansi Çocukları - Neil Gaiman
2006 yılında Locus Ödülü’nü kazanan Anansi Çocukları, büyülü dünyalara mizahla yaklaşan Neil Gaiman’ın en iyi romanlarından biri. Şişko Charlie, ölen babasının aslında bir tanrı olduğunu öğrenir. Ayrıca kardeşi de insan değil örümcektir. Ne insanlar ne de tanrılar için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.
Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu - Haruki Murakami
Murakami dünyasının en iyi eserlerinden biri olan Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu, psikolojik gerilim türüne de göz kırpan bir roman olma özelliğini taşıyor. Kafataslarından rüyaları okuyabilen, gölgesini kaybetmiş bir adamın yaşayacak birkaç saati kalmıştır çünkü dünyanın sonu gelmektedir.
Elric Destanı - Michael Moorcock
Michael Moorcock’un 6 kitaptan oluştan Elric Destanı serisi, anti-kahraman olgusunun öncülüğünü eden eserlerden. Savaşçı ve büyücü Elric, aynı zamanda Melnibone’un son imparatorudur. Zayıf bünyeli bir albino olan Elric, yalnızca kendisini düşünen işkenceci bir halk ve gücünü kaybetmiş imparatorluk arasında doğru ve yanlışı, ahlak kavramını sorgulamaktadır.
Titan’ın Sirenleri - Kurt Vonnegut
Zengin bir kaşif olan Winston Niles Rumfoord, uzay gemisiyle krono-sinklastik infundibulumun ortasına dalıyor ve saf enerjiye dönüşüyor. Artık elli dokuz günde bir maddeleşecektir ve evine dönebilecektir. Rumfoord, bu haliyle hem geçmişi hem geleceği görebilmektedir. 20. yüzyılın en önemli yazarlarından biri olan Kurt Vonnegut'tan uzayda ve zamanda geçen rengarenk bir yolculuk.
Belgariad Serisi - David Eddings
David Eddings’in yazdığı bu beş kitaplık seri sade diliyle de fantastik edebiyat meraklılarının gönlünü kazanmış durumda. Tanrı Aldur, çocuk kalbi büyüklüğündeki bir taşı alır ve onu elinde evirir çevirir. Küre şeklindeki taş yaşayan bir ruh haline gelir, Aldur onunla mucizeler yaratır. Tanrı Aldur’un kardeşi Tanrı Torak ise binlerce yıl taşı ele geçirmek için uğraşır. Ancak Aldur’un müritleri Büyücü ve Belgarath ve kızı ona engel olurlar. Torak bir gün taşı ele geçirir ve dünyaya hakim olmaya çalışır.
Galaktik Çömlek Tamircisi - Philip K. Dick
İlk kez 1969 yılında basılan Galaktik Çömlek Tamircisi, 2046 yılının ABD’sinde geçiyor. Her şeyin kullan-at kültürüne dönüştüğü bir dünyada çömlek tamircisi Joe Fernwright’a kimsenin ihtiyacı yoktur. O da oyun oynar, hayattaki başarısızlığıyla yıkılır. Ancak bir gün Joe Fernwright’a bir not gelir. Tanrısal güçlere sahip uzaylı Glimmung, çömlekçinin yardımına ihtiyaç duyar. Glimmung ve çömlekçinin karşılaşmalarının ardından yaşadıkları dönüşümün ardında derin felsefi sorgulamalar da yatıyor.
Körlük - Jose Saramago
Adı bilinmeyen bir ülkenin, adı bilinmeyen bir şehrinde bir gün bir adam kör olur ve beyaz bir ışığa gömülür. Körlük salgını bu olayın ardından tüm ülkeye yayılır, kör olan her insan karantinaya alınır. Ülkede açlık, karmaşa, pislik ve zorbalık sürmektedir artık. İnsanlar hayatta kalmaya çalışmaktadır. Saramago romanında bu kaos içerisinde hayatta kalmaya çalışan 7 kişinin yaşadıklarını anlatır okuyucuya. Kentteki akıl hastanesinde karantinaya alınan ve kaçan 7 kişiye kentte gözleri gören tek bir kişi rehberlik etmektedir.
Cthulhu'nun Çağrısı - Howard Phillips Lovecraft
İlk kez 1928 yılında Weird Tales dergisinde yayınlanan eser, Lovecraft’ın en önemli eserlerinden biri. İnsanların olmadığı bir dünyada yaşayan canlıları, yaratıkları olan bu hikaye pek çok sanat eserine de ilham oldu. Cthulhu'nun Çağrısı’nda kozmoloji, din, korku ve delilik bir arada.
Pern - Anne McCaffrey
Toplamda 22 kitaptan oluşan Pern serisi ejderha severlerin aklını başından alacak bir seri. Hugo ve Nebula ödüllerininsahibi McCaffrey'nin yazdığı serisinin konusu şöyle: Pern gezegeni insanlar tarafından kolonileştirilmiş, fakat sonra terk edilmiştir. Gezegen, uzay boşluğunda kendi geleceğini kurmaya mahkum edilmiştir. Pern'in çevresinde ise eliptik yörüngeye sahip bir başka gezegen vardır ve iki yüzyılda bir Pern'e yaklaşarak tehdit etmektedir. Zaman içinde telepati gücüne sahip ejderle ortaya çıkarak insanlara yardım eder.
Ben Kirke - Madeline Miller
Zeus, Odysseus, İkaros, Minotauros, Prometheus gibi mitolojik karakterlerin hikayelerini farklı bir bakış açısıyla anlatıyor. Goodreads okurlarına göre 2018’in En İyi Fantastik Kitabı seçilen Ben Kirke’yi mutlaka listenize alın.
Çocukluğun Sonu - Arthur C. Clarke
20. yüzyılın en önemli romanlarından biri olan Çocukluğun Sonu’nda, Hükümdarlar adı verilen bir ırkın dünyayı barışçıl bir şekilde istila edişi anlatılıyor. Hükümdarlar insan ırkının refahını yükseltse de kendileri hiçbir şekilde ortalıkta görünmüyor. Farklı bir uzaylı istilasını anlatan kitap, insanlığın geleceğine dair yazılmış özgün yapıtlar arasında yerini alıyor. Uzaylı literatüründe bir klasik olarak tanımlanan roman, Hugo Ödülü adayı oldu.
Mülksüzler - Ursula K. Le Guin
Kendisini taocu, anarşist, feminist ve çevreci diye tanımlayan Ursula K. Le Guin’in, Nebula ve Hugo’yu alan sosyo-politik bilim kurgu türündeki romanı Mülksüzler, yazarın deyimiyle ikircikli bir ütopya. Anarres adlı gezegen kendilerine Odocular diyen bir grup anarşistin elindedir. Urras ise kapitalist, totaliter bir devletin kontrolü altında… Shevek adlı bir bilim insanı Anarres’ten Urras’a gider ve hikaye başlar.
Kaplan! Kaplan! - Alfred Bester
Gully Foyle, uzayda ölüme terk edilmiştir ve 170 gün boyunca havasız bir ortamda hayatta kalmayı başarmıştır. Kendine geldiğinde enkazdan kurtulur ve yanında taşıdığı sırla birlikte intikamını almak üzere yola çıkar. Kaplan! Kaplan! Bilim kurgu dünyasındaki en önemli eserler arasındaki yerini hiçbir zaman kaybetmedi.
Aden - Stanislaw Lem
Teknoloji ve iletişime dair felsefi soruları içinde taşıyan Aden, yere çakılan bir uzay gemisinden çıkan altı kişilik mürettabatın Adem adlı gezegende yaşadıklarını anlatıyor. Bitkilere benzeyen binalar, nefes alıp veren bitkiler, doğal labirentlerle dolu Aden, farklı bir uygarlıkla iletişim kurmaya çalışan insanların deneyimlerine de yer veren felsefi bir yapıt olma özelliğini taşıyor.
Dune Serisi - Frank Herbert
Tüm zamanların en iyi bilim kurgu eseri olan, Hogo ve Nebula ödüllerinin sahibi Dune serisi, epik bir mesih anlatısı örneği, sosyolojik, psikolojik ve felsefi anlamda derin gözlemler içeren bir eser. Konu ise şöyle: Dune adıyla bilinen Arrakis gezegeni, evrende baharat adı verilen maddenin çıkarıldığı tek gezegendir. Dune’u İmparator’un isteği üzerine Harkonnen Hanedanı yerine Atreides Hanedanı yönetmeye başlaması tüm değişimlerin başlangıcı olur.
Yeryüzü Müzesi - Bilimkurgu Kulübü
18 yazarın 18 kısa öyküsünün yer aldığı Yeryüzü Müzesi ile Türk bilim kurgu yazarlarını keşfederek heyecanlı bir yolculuğa çıkmak mümkün. Bu değerli seçkinin arka kapağında Ursula K. Le Guin’in bir destek ve teşekkür mesajı yer alıyor.
Biz - Yevgeni Zamyatin
Doğadan ve benliğinden koparılan insanların yer aldığı toplumda sadece matematiğin sistematiği kullanılmaktadır. İnsanlar sayı ile anılmaktadır, isimleri dahi yoktur. Cam duvarlar arasında yaşayan bireylerin çiftleşmesine bile belli saatlerde izin verilmektedir. Distopik bir geleceği konu alan roman, D-530'un ağzından günlük şeklinde anlatılır.
Kadınlar Ülkesi - Charlotte Perkins Gilman
Feminist ütopyanın ilk örneklerinden olan Kadınlar Ülkesi, yazıldıktan ancak 65 sene sonra kitap formatında yayınlanabilmiştir. Hümanist kadın hakları savunucusu Charlotte Perkins Gilman’ın yazdığı eser, üç erkeğin yalnızca kadınların yaşadığı kayıp bir uygarlığı keşfetmesini konu alıyor. Birinci Dünya Savaşı’nın arifesinde geçen roman, toplumsal cinsiyet rollerini de sorguluyor.
Yaratıcılık ve Reklamcılık
Yaratıcı Körlük ve Tedavi Yolları - Dave Trott
Kreatif direktör Dave Trott, ilham ve yaratıcılığın baktığımız her yerde olduğunu öğretiyor. Yaratıcılığın problem çözmek, kimsenin görmediğini görmek ve işleri sadeleştirmek olduğunu fark edeceğimiz bu kitap yaşantımızda yaratıcılığın ortaya çıkmasını sağlayacak.
Fikir Nasıl Bulunur - Jack Foster
Yaratıcı ve parlak fikirler bulmanın yolu nedir? Bu fikirleri bulmak ve ifade edebilmek için neler gereklidir? Jack Foster, hepimizin ihtiyacı olan yaratıcılığa giden yolu okuyucuları için aydınlatıyor. Her insanın sahip olduğu yaratıcılık ve farklı düşünme potansiyelini ortaya çıkarıyor.
Cluetrain Manifestosu - Christopher Locke, Rick Levine, Doc Searls, David Weinberger
İnternetin günümüzdeki gücü ve etkisi inkar edilemez. Dört internet gurusu, internet ve e-ticarete dair kapsamlı bir incelemeyle günümüz dünyasına değerli bir eser bırakmış.
İsyan Pazarlanıyor - Joseph Heath, Andrew Potter
Her karşı çıkış kapitalizm tarafından tekrar bizlere mi satılacak? Devrim, mücadele ve isyanın hayatımızda yeri kaldı mı? Kapitalizm ve karşı kültüre bir de buradan bakın.
Reklamın Dili - Uğur Batı
Reklamı reklam yapan unsurlar Reklamın Dili'nde örneklerle açıklanıyor. Reklamın sosyopsikolojik boyutuna da dokunan kitap, reklam dilinin repertuarını orijinal araştırmalarla okuyucusuyla buluşturuyor.
Yaratıcılık Mitleri - David Burkus
Yaratıcılıkla ilgili yanlış bilinenler insanların yaratıcılıklarını tam olarak kullanamamalarına neden oluyor. Burkus, okuyucuyu yanlış fikirlerle yüzleştiriyor ve yaratıcılık önündeki engelleri kaldırıyor.
Psikoloji
Geçmiş Şimdi Olduğunda - Dr. David Richo
Geçmişimizde acılar, hayal kırıklıkları varsa onları tekrarlar dururuz. İlişkilerimizde, arkadaşlıklarımızda geçmişin figürlerini görürürüz. “Geçmiş asla sona ermez, hatta geçmez bile” diyen Faulkner bu gerçeği işaret ediyordu. Geçmiş Şimdi Olduğunda, geçmişin hapishanesinden kaçıp ana ulaşmamızın yollarını uygulamalarla gösteriyor. İlişkilerimizi baltalayan duygusal yaraları iyileştirmenin yollarını okuyucuyla paylaşıyor.
Vücudunuz Hayır Diyorsa - Gabor Mate
Modern tıp çoğu zaman insanların hastalanmadan önceki süreçte yaşadıkları duygusal şartlarını incelemez, es geçer. Stres nasıl hastalığa dönüşür? İçimizdeki bastırmaya yönelik mekanizma nasıl çalışır? Doktor Gabor Mate, zihin ile bedenin bir bütün olduğu gerçeğinden yola çıkarak hastaların yaşam öykülerini aydınlatıyor. Zihin ile beden arasındaki etkileşime dikkat çeken bu kitap pek çok hastalığın vaka analizlerinden örnekler sunuyor. Hastalıkların ruhsal nedenlerine ışık tutuyor.
İnsan Olmak - Engin Geçtan
Psikiyatrist ve psikanalist Engin Geçtan’ın İnsan Olmak Kitabı okuyucusuyla son derece yapıcı ilişki kuran kitapların başında geliyor. Birey ile toplum arasındaki bağ, aile, bilinçaltına etki eden gözlemler, nevrotik yaşam döngüsü, ilişkiler, yaşam ve ölüm gibi konularda sistematik bir biçimde bilgilerini paylaşıyor.
Güneşe Bakmak Ölümle Yüzleşmek - Irvin D. Yalom
İnsan kendi ölümlülüğüyle yüzleştiğinde uyanır ve önceliklerini yeniden belirler, bazı riskleri almaya daha istekli olur ve yaşamı, hayatta olmayı daha çok takdir eder. Irvin Yalom, pek çok anksiyetenin altında ölüm korkusu olduğunu dile getirirken bunu vaka örnekler üzerinden okuyucuyla paylaşıyor. Felsefe ve edebiyat dallarından da beslenen kitap güneşe bakmak için de bir kılavuz sunuyor.
Başka Bir Dünya Mümkün - Ali Bayramoğlu
İyi hissetme kültürünün dayatıldığı günümüze bir çözüm önerisi sunuyor klinik psikolog Ali Bayramoğlu. İyi hissetme limanlarında çürümeye karşı olan bu kitap davranışsal esneme ile iç seslerimize ulaşıyor. Yaşamı tüm hislerle kucaklayan kitap hislerimizle başa çıkmanın, onları idare etmenin ve olduğu gibi kabullenmenin anahtarını veriyor.
Kendini Arayan İnsan - Rollo May
Dünyanın en iyi psikiyatrlarından Rollo May, “Acaba gözden kaçırdığımız önemli bir rehber ve güç kaynağı var mı?” diye soruyor. Yaşadığımız endişe çağında bütünlüğümüzü bulmamız için yazılan kitap yaşantılarımızı da tüm gerçekliğiyle analiz ediyor. Var olma mücadelesini, özgürlüğü ve içsel gücü, modern insanın yalnızlığını ve endişesini anlatan Kendini Arayan İnsan, halinden memnun olmayan her insana iyi gelecek.
Gidenin Ardından - Elizabeth Zintl, Vamık D. Volkan
Vamık Volkan ve Elizabeth Zintl, bu kitabında kayıpların en somut ve en acı olanına, yasa odaklanıyor. Volkan’ın kendi hayatından da örnekler vererek yazdığı kitapta, çözümlenmemiş yitimlerin hayatlarımıza nasıl yön verdiğini gösteriyor. Yasın bizi nasıl bir kaçınılmaz kedere sürüklediğini, her kaybın nasıl geçmiş yitimleri canlandırdığını ve doğru tutulan yasın kişiyi nasıl yenileyip olgunlaştırdığını anlatan kitabı okuma listenize eklemenizi tavsiye ederiz.
İyi Hissetmek: Yeni Duygudurum Tedavisi - Dr. David Burns
Bilmsel olarak test edilmiş tekniklerle duyguları harekete geçirmek mümkün. Acı veren duygusal durumlar, enerjimizi çalan kaygılar ve suçluluk duygularıyla baş edebilmek için bu kitap bir rehber niteliğinde. Yeni geliştirilmiş sağduyu yöntemleriyle hisleri kavramak, bilinmeyenlerle tanışmak için bir fırsat sunuyor David Burns.
Hayatı Yeniden Keşfedin - Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko
Hayatlarımızı hangi nedenlerle sabote ediyoruz? Hayır diyememek mi bunun sebebi yoksa terk edilme korkusu mu? Bu kitap ile mutluluğa ulaşmamızın önündeki engelleri anlayıp aşabilir ve bilişsel terapinin ilkeleriyle kendi hayatınıza dokunabilirsiniz.
Dört Arketip - Carl Gustav Jung
Tıp ve psikiyatri kökenli bir ruh çözümlemecisi olan Jung’un düşünceleri psikoloji, sosyoloji, teoloji, felsefe gibi pek çok alana temas etti. Dört Arketip; ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkilere, deneyimlerimize, büyüme çağına dair bilgiler sunuyor. Kendimize ve insanlığa dair bilgiler edinirken sezgilerimizi de geliştirmemize yardımcı oluyor.