Deniz ve Havuzda Bebekli Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Malum yaz dönemindeyiz ve İzmir şu aralar çok sıcak. Serinlemenin ve vakit geçirmenin en güzel yolu da deniz veya havuz tabii ki. Bebeği olan aileler de birçok konuda olduğu gibi bu konuda da dikkat etmeliler. Ama şu aralar kafalarındaki soru “Havuz ve denizde nelere dikkat etmeliyiz? ” şeklinde. Bebekler söz konusu olunca deniz ve havuzda mutlaka ailelerin dikkat etmesi gereken önlemler olmak zorunda.
Kaç yaşından itibaren bebekler havuza sokulabilir?
Bir bebeğin havuz aktivitelerine başlayabilmesi yaklaşık 6 aylık civarında olmalıdır. 6 aylıktan daha küçük bebeklerin havuza veya denize sokulmaları hızlı ısı kaybına neden olabilir. Bu nedenle 6 aydan önce önermiyoruz. Bu yaştan önce banyoda hafifçe su oyunları, narin bir şekilde sırtına ve göğsüne su dökmeniz bebeklerin suya alışmalarını sağlayacaktır.
Aşı takvimi bebeğinizin havuz ve denize girme durumunu etkiler mi?
Hayır, aşı takviminin herhangi bir zamanında bebeğinizi uygun şartlar altında havuz veya denize götürebilirsiniz. Aklınıza takılan ve endişe ettiğiniz her durumu mutlaka çocuk doktorunuza danışarak karar verin.
Bebeğinizle beraber hazırlandınız ve belki de ilk defa beraber yüzmeye gidiyorsunuz. Şimdi nelere dikkat etmeniz gerekiyor onlara bakalım.
Bebeğinizi yüzmeye götürmeden en az 1 saat önce besleyin. Su içinde birlikte geçirdiğiniz kalma süresini en başından itibaren kısa tutun ve 10-15 dakikayı aşmayacak şekilde giderek arttırın. Bu bebeğinizin suya giderek alışmasını sağlayacaktır.
Su hizasını her zaman bebeğinizin omuz hizasında tutun; çünkü bebekler su dışında hızlıca üşüyeceklerdir. Eğer titrediğini görürseniz, hızlı bir şekilde sudan çıkmanız gerekmektedir. Elinizin altında mutlaka bir havlu bulundurun ki, sudan çıkar çıkmaz bebeğinizi kurulayabilesiniz.
Su içindeyken hareket etmeye devam edin ki o da sizin gibi kol ve bacaklarını hareket ettirmeyi ve su yüzeyinde durmayı öğrenebilsin. Bu aynı zamanda vücut ısısını da arttıracaktır.
Eğer bebeğiniz huzursuz olursa kollarınızın arasında tutun ki güvende olduğunu hissetsin. Çünkü bebeğiniz sizden gelen her türlü sinyali alır ve böylece neyin güvenli, neyin güvenli olmadığını sezer. Bu durumda ne yapmalısınız? Suyun içinde güvende olduğunuzu ve çok eğlendiğinizi göstermelisiniz. Rahat davranın, sık sık göz teması kurun, sürekli gülümseyin ve bebeğinizle bol bol konuşun.
Artık sudan çıkma vakti geldi. Sudan çıktıktan sonra hızlı bir şekilde bebeğinizi yıkayın ki denizdeyseniz tuzdan, havuzdaysanız da kimyasal maddelerden bebeğinizi arındırmış olun. Bunu yaparak cildi irritan maddelerden arındırmış olursunuz. Isı kaybına dikkat! Bebeğin vücut ısısı suya, sudan çıktıktan sonraki ortamın sıcaklığına hemen uyum sağlayamaz.
Yüzdürme yardımları kullanıyorsanız, standart işareti bulunduğundan, düzgün şekilde oturduğundan ve çocuğunuzun yaş gelişim aşamasına uygun olduğundan emin olun.
Bebeğinizin tuvalet eğitimi olmadığı için mutlaka yüzme bezi ve elastik yüzme mayosunu kullanmalısınız. Yüzme bezleri sızdırmaz değildir bu nedenle sık sık kontrol edin. İlk suya girmeden önce de mutlaka kontrol etmiş olun. Mikropların havuza yayılmasını engellemek için bebeğinizin bezini havuz kenarında değiştirmeyin. Değiştirme alanları, tuvalette değiştirin ve kullanılan bezi uygun bir şekilde atın. Elinizi yıkamayı mutlaka unutmayın.
Eğer bebek havuzu kullanacaksanız mutlaka bebeğinizin yanı başında olun. Aralarında herhangi bir engel bulunmaksızın ana havuzun yanında olabilecek bebek havuzlarına dikkat edin.
Suda zaman geçirme işini tamamladık. Şimdi sıra geldi havuz ve deniz kenarı eğlencelerinizde. Mutlaka bebeğinize uygun güneş koruyucu krem sürmeyi ve güneşin direkt etkisinden koruyacak kıyafetleri giydirmeyi unutmayın.
Bütün bu süreçte, rutin bebek bakımlarınızı ve saatlerinizi de aksatmayın.
Tüm bunlar doğrultusunda bilinçli olarak yaz aylarında hoşça vakit geçirmiş olursunuz. Üstelik bebeğiniz de bu macerayı oldukça eğlenceli bulacaktır.