23 Ağu 2017
Bensu Tekin

Doğanın İnsanoğluna Armağanı - Urla Zeytinyağları

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: alibaba

Günümüzde zeytinyağı hakkında birçok duyum alıp üzerine yazılmış yazıları okuyoruz ve zeytinyağı alırken birçok soruyla karşı karşıya kalıyoruz. Hangi zeytinyağı daha doğal? Has zeytinyağının rengi nasıl olur? Nasıl sıkılmalıdır? Tadı kokusu nasıldır? Bu sorularla birlikte tabii ki hepimiz her gıdada olduğu gibi zeytinyağında da en doğal ve en sağlıklısını seçmek için çaba gösteriyoruz. Peki bu zeytinyağının tarihi nedir? Ülkemizde kaç yıldır üretilmektedir? Sorularına cevap vermeye çalışırken ülkemizin yüzyıllardır zeytinyağına ev sahipliği yaptığını anlıyoruz. Hatta İzmir'in Urla ilçesinde kurulu olan ve dünyanın ilk zeytinyağı fabrikası olarak kabul edilen "Klazomenai Zeytinyağı İşliği", 2 bin 600 yıllık geçmişe sahip. İnsanoğlu zeytinyağından gelen şifayı yüzyıllar önce keşfetmişe benziyor ve hala çok kıymet veriyor. Zeytinin yağa düştüğü yer Urla’daki en doğal zeytinyağı markalarını mercek altına aldık, keyifli okumalar. 
 
Urla’da Üretilen Zeytinyağlar
 
Hiç Zeytinyağı

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: hicoliveoil
 
Hiç zeytinyağlarının kurucusu Duygu Özarsan Elekdar evlerinin bahçesinde bulunan 30 zeytin ağacından nasıl en iyi yağı elde edebilirim diye düşünerek bu işe ilk adımını atmış. Bu merak içinden çıkılmaz bir tutkuya dönüşmüş ve sonucunda 2000 dönüm arazi 60.000 zeytin ağacı olarak özgürlüğüne ilk adımını atmış. 
Hiç zeytinyağının genel özellikleri ise: Soğuk sıkım, diğer yağların aksine 200- 210 dereceye kadar yanmıyor, asitik değeri 0,8’in altında, zeytinyağında aranan ve en önemli özellik olarak bilinen acılık ve yakıcılık bırakan bir tada sahip.
 
 
Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: surfinginmap.club
 
İsmini 2000 yıl hüküm sürmüş antik bir medeniyetten alan Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği 1998 yılında üretime başlamış 2003 yılında ise organik sertifikalı ürünler üretmeye başlamıştır. Kuruluşundan bu yana 12000 zeytin ağacı dikimi yapan  Ayerya zeytinyağlarının duyusal özellikleri ise şunlardır; Taze zeytin ve yaprak, taze çimen, taze çağla bademi, yeşil domates, enginar aromaları içermektedir. Bu zeytinyağının çiğ tüketilmesi tavsiye edilir.
 
Köstem Organik Zeytin Çiftliği

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: yemektarifleri.com
 
Köstem Organik Zeytin Çiftliği’nin kurucusu ve sahibi olan Güler & Levent Köstem büyük emek ve fedakârlıklar sonucu bu çiftliği ayakta tutmayı ve yaşatmayı başarmış. ‘’ Ege Üniversitesi'nde okuduğum Biyoloji Bölümü bana tüm canlıları, yaşamı, hayatı öğretti. 25 yıllık öğretmenlik hayatımda ekolojik dengenin ne olduğunu, ekolojik dengenin bozulmasının insanlara ne denli zarar verdiğini yıllar geçtikçe gördüm.’’ diyen Güler Köstem doğal hayatın ekolojik dengesine saygı duyarak, ürünlerinde hiçbir katkı maddesi ve tarım ilacı kullanmadan üretim sağlıyor. Çiftlik bünyelerinde 11000 zeytinağacı barındırıyor ve burada organik tarım yapıyorlar. Urla Uzunkuyu’da Köstem Çiftliği ve Köstem Zeytinyağı Teknoloji Müzesi bulunmakta.
Zeytinyağlarının özellikleri ise: Erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle üretiliyor,
bol antioksidanlı olup asit değeri 0,5 geçmiyor, içerisinde A,D,E,K vitaminlerini barındırıyor.
 
Urla Hasat

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: alibaba

2009 yılında üretime başlayan Urla Hasat, 8 yıldır aktif olarak zeytinyağı üretimi sağlamakta. Urla Hasat’ın zeytin bahçesi Urla’ya 7 km uzaklıkla 500 metre rakımlı bir vadi içerisinde yer almaktadır. Zeytin ağaçlarını ekolojik tarım ilkelerine bağlı kalarak yetiştiriyor, tarım ilacı kullanılmıyor. Urla Hasat’ın bahçesinde % 80 Erkence, % 10 Ayvalık, %10 Memecik ve diğer zeytin çeşitleri bulunmaktadır. Ürettikleri zeytinyağının özellikleri ise;
Hijyenik koşullarda üretiliyor, 25 derecede hamur sıcaklığında hazırlanıyor, soğuk sıkım yöntemi uygulanıyor, dolum işlemleri organik sertifikalı dolum tesislerinde gerçekleştiriliyor.
 
Urla Organik Çakabey Zeytinyağları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: luinonotizie.it
 
Çakabey Zeytinyağları, zeytinyağı üretiminde taş baskı yöntemini kullanıyor. Emek ve insan gücü gerektiren bir sıkım yöntemi olduğu için taş baskı zeytinyağı üretimi oldukça az. Tarım ilacı veya herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilen bu zeytinyağı çeşidi aroma ve tat kalitesi ile diğer zeytinyağlarından farklı tutuluyor. Zeytinyağının genel özellikleri şu şekilde: Rengi altın sarısıdır, zeytin meyvesinin aromatik ve hoş kokusunu içeren bir yapısı vardır, asitlik oranı %0,5 geçmiyor.