08 Ağu 2018
Otuzbeşlik

DUCODER - Bir Çocuğa Dokunun Dünya Değişsin

 

Çocuk Hakları Bildirgesinde, “Çocuk hakları bütün çocuklar içindir.” der ve “Doğum yerleri, konuştukları dil ne olursa olsun fark etmez. Büyüklerinin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılmaz.” diye devam eder ama gelişmemiş ülkelerde refah eksikliğinin etkisiyle gelişmiş ülkelerin sosyal sorumlulukları buralarda yetersiz kalabiliyor. İşte bu fark DUCODER (Dünya Çocukları Deneği)'in çıkış noktası olmuş.

Kendi konforunun merkezinde yaşayan insanların yardıma ihtiyacı olan çocukları görme şansları azalıyor, görmeyince de sorumluluğunu duymuyorlar. DECODER kurucuları yardıma muhtaç bu çocukları yok saymamış. Gizli kalmış, hiç yardım gitmemiş, gözardı edilmiş yerlere gitmeyi tüm dünya çocuklarına ulaşmayı misyon edinmişler. Onların eğitimine veya eksikliğini duyduğu şeylere bir küçük katkı sağlayarak yetişkin olduklarında hatırlayabilecekleri ve onların da dokunabilecekleri diğer yardıma ihtiyacı olan çocuklarla bir sevgi döngüsü doğuracağına inanıyorlar. Siz de bu sevgi döngüsünün bir parçası olmak istemez misiniz?

 

 

DUCODER'den bahsetmeden önce biraz sizi tanıyabilir miyiz? 

Ben Sinem Summer, İzmir doğumluyum. Bir ayağım hep İzmir'dedir. Dokuz yıldır İstanbul'da kabin memuru olarak görev yapmaktayım. Mesleğim gereği çok farklı ülkelere gidip farklı kültürlere tanık oluyorum. Bu sayede birçok farklı insanla tanışıyor ve gözlem yapma şansı buluyorum. Gittiğim, gördüğüm ve analizini yaptığım çoğu yerde ise fark ettiğim ortak nokta çocukların eşit şartlar altında yaşamını sürdüremediğidir. İşte beni ve çevremdeki bu konuya duyarlı kişileri bir araya getirip dernek kurmamız için tetikleyen en büyük etken de bu oldu.  

 

 

DUCODER'in açılımı nedir?  

DUCODER; Dünya Çocukları Derneği'nin kısaltmasıyla oluşturulmuş gönüllülük esaslı bir sosyal toplum kuruluşudur.  

 

Dünya Çocukları Derneği’nin hikayesi nedir? 

 Hikayem 2016 Ağustos ayında Nepal’de başladı. Chitwan şehrinde Padampokhari köyündeki çocuklara İngilizce öğretip hem de giyecek ve okul ihtiyaçlarını karşılamak için çıktığım yolda bir bakmışım ki yardım etmek araç iken amacım olmuş. Sonrasında birden bir bütün olma kararı aldık ve daha çok ihtiyacı olan çocuğa ulaşabilmek için çevremdeki duyarlı dostlarım ve pilot eşim Barkan Nam ile Dünya Çocukları Derneği’ni kurduk. Derneğimizde, Kabin memurundan avukata, pazarlama müdüründen psikoloğa kadar farklı mesleklerden gönüllülerimiz var. 

Yardım çağrısına kulak veren gönüllülerin bağışlarıyla öncelikli olarak hedeflenen, bölgelere seyahat ederek çocukların eğitim, barınma, yiyecek, giyecek, sosyal ve psikolojik gereksinimlerini karşılıyoruz. 

 

 

Biraz projelerinizden bahseder misiniz 

Demin de bahsettiğim gibi geniş meslek yelpazesinden gönüllü ekibimizle farklı ve heyecanlı projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Şu anda Türkiye’de yürütmekte olduğumuz beş adet projemiz bulunuyor. Bunlardan EN ÖNEMLİSİ VE İLK GÖZ AĞRIMIZ  "Eğitimde Çatın Olsun". İlk olarak Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde başlattığımız projemiz BSİ’lerin (Birleştirilmiş Sınıf İlkokulları – Tek Odada İlkokul) çatı onarımını ve badana yapımını kapsamaktadır. Bir yıl içerisinde toplamda 13 okulumuzun çatı onarımı ve badanasını bitirdik. Projemiz tüm Türkiye genelinde sıra ile seçilecek bölgelerde hayata geçirilmeye devam edecek. 

ÇOK SEVDİĞİMİZ PROJELERİMİZDEN BİRİ DE 'Haydi Çocuklar Sinemaya!". Hayatında hiç sinemayla tanışmamış çocukları vizyondaki çocuk filmlerine götürüp, onların heyecanlarını birlikte yaşıyoruz. Bunun için Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerimizde görev yapmakta olan öğretmenlerimiz ve ilçe milli eğitim bakanlıkları ile iş birliği yapmaktayız.   

BİR DİĞER ÜZERİNDE YOĞUN OLARAK DURDUĞUMUZ PROJEMİZ İSE , “Çocukları Cinsel İstismardan Koruma Yöntemleri Eğitimi”, herkesin bu konuyla ilgili bilinçlenmesi ve harekete geçmesi için çalıştığımız bu projemizde; gönüllü psikoloğumuz ve avukatımız tüm şirketlere, okullara, sosyal hizmet çalışanlarına, öğretmenlere ve ebeveynlere eğitimler vermekteler.  Bu eğitim sonunda cinsel istismarı fark etme, müdahale etme, ilgili yerlere rapor etme, hukuki süreçler, çocuğu tanıma, istismara maruz bırakılmış bir çocuğa en doğru şekilde yardım edebilme ve bir birey olarak sorumluluklarımızın farkında olma becerileri kazanılmaktadır. 

 

 
 

İnsanlar, dünya çocuklarına nasıl yardımcı olabilirler? 

Web sitemiz üzerinden katılım formunu doldurup her sene 23 Nisan, bayramlarda ve karne günlerinde özel olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde gönüllü olarak çalışabilirler. 

 Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirler. 

instagram @ducoder 

facebook sayfamız @ducoder 

tweeter @Ducoders 

Ya da  www.ducoder.org adresinde yer alan banka hesaplarımıza bağış yapabilirler. Fonzip üzerinden bize düzenli bağışçımız olabilirler. www.fonzip.com/ducoder/bagis . Biz çok açık bir derneğiz. Web sitemizde finansal raporlarımız bulunmakta. Yapılan her proje için bizzat kendimiz gidip etüt yaparız ve tamamlanana kadar sürecin her anında içinde oluruz. Bunları da anbean sosyal medya üzerinden paylaşırız.  

 

 
 

Peki dünyada neler yapıyorsunuz?  

2016’da Nepal’de daha sonra 2017 Zambiya ve 2018 Vietnam’da yer alan yetimhanelere gıda yardımı yaptık, okullar onardık, İngilizce öğrettik, çocuklara yemek ziyafeti verdik, okul malzemeleri aldık yeri geldi engelli çocukların yüzünde ufak bir tebessüm görmek için şarkı söyleyip dans ettik. 2019'da yeni rotamızı belirlemek için sabırsızlanıyoruz.