01 Şub 2018
Zeynep Öztürk

En İyi Aşk Romanları

Kaynak: Patrick Tomasso

  

¨Kimin ne okuduğu, kitap okuyup okumadığı kendi bileceği iş.
İnsanların ne yaptığı beni ilgilendirmiyor, nasıl yaşayacaklarını söylemek bana düşmez ama benim üzerimde söz hakkı olan insanlar söz konusu olunca durum farklı.
Onların okumalarını istiyorum çünkü; sınırlı, vasat hayalleri bir gün benim kabuslarıma dönüşebilir.¨
Yann Martel

 

Okuduklarımız bizi biz yapan değerlerimizden bir tanesi. Hepimiz hayran olduğumuz insanların birçok başarısının, bilgi ve kitap sevgisi için besledikleri susuzluk sayesinde olduğunu biliyoruz. Hayallerimizdeki çoğu kahraman da kitaplardan... Peki, bizim aşk romanları arasındaki kahramanımız kim?

Şubat ayı, Aşk ayı konsepti ile karşınızdayız. Yazıda bulunan kitapları o ay içinde İnstagram hesabımız üzerinden çekiliş yapıp sevenleriyle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu listeyi Kabuk Kitabevi ile ortak hazırladığımız için çekiliş sonucu kazanan kişi kitabını Kabuk Kitabevi'nden alacak. Kim bilir belki kitabın içerisinde sizi bekleyen bir sürpriz vardır.

 

İhtimal 

Kaynak: Doğan Kitabevi

 

¨Sen hayatımda tanıdığım şiire en çok benzeyen şeysin.¨ gibi şiir dolu cümlelerin sahibi Gülşah Elikbank, son kitabı İhtimal ile gönülleri ayrı bir fethediyor. Aşkı, sevigiyi ayrı bir güzel işleyen son dönemlerin gözde yazarı ile röportaj da yapmıştık. Röportajı okumak için tıklayınız. Bu romanda sizi birbirlerinin tek ihtimali olan iki kahraman beklemekte. Kadın modern, kültürlü, güzeldir. Adam acılarla dolu ama duvarları olan, insanlara karşı inancını yitirmiştir. İkisininde aşka inancı, birbirlerine duydukları aşka ulaşamayışları ile alevlenecektir. Gülşah Elikbank, 11 yaşından 21 yaşına kadar babasını hiç görmemiş bir kız çocuğu; büyümüş, aşk için ailesini terk eden babasını yazarak affetmiş. Gülşah Hanım dürüstçe korkmadan yazıyor her cümlesini. Kendinizden bir parça bulacağınız bu romanı mutlaka okumalısınız.

 

Bizim Büyük Çaresizliğimiz

Kaynak: Good Reads

 

Aslında Ender'in ve Çetin'in hikayesi olan kitaba Nihal karakterinin girmesi ile olaylar değişir. "Ortada iki erkek ve bir kadın varsa edebiyat ve sinema başımıza taş yağdırır, kolla kendini!" diyor Barış Bıçakçı. İki arkadaş aynı kadına aşık olursa neler olabilir bir düşünsenize! Ne dostluktan vazgeçebildiler ne aşktan... Aşk acısı çekmek cabası! Aşkı ulaşılmaz kılan diğer bir özellik ise iki dostun aynı kızı sevmesinin yanında yakın bir dostları olan Fikret'in ailesini bir trafik kazasında yitirmesi ve kız kardeşi Nihal ile öksüz ve yetimliği paylaşmaları. Biraz aşk, biraz dostluk, biraz özlem, biraz hayat... Melankolik bir dile sahip olan Barış Bıçakçı, kitabı Ankara'da işliyor. Okurlarının ¨Çağdaş Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri sayılması gereken bir kitap.¨ dediği bu eserde kendinize ait duygular bulacak ve bir kere okumakla yetinmeyeceksiniz. Kitaba adını veren bu çaresizlikte bakalım siz neler bulacaksınız. Dilerseniz romanın filmi de var.

 

Masumiyet Müzesi

Kaynak: hobidelisi.com

 

2008 yılında yayınlanan "Masumiyet Müzesi" Nobel ödüllü büyük yazarımız Orhan Pamuk'un kaleminden çıkan şahane eserlerden bir tanesi. Zengin oğlan fakir kız mantığı üzerinden ilerleyen romanın içinde sizleri evlilik, arkadaşlık, cinsellik, tutku, aile ve mutluluk da beklemekte. Roman gerçekliğe çok yakın olmasıyla ve Yeşilçam havasını yaratmasıyla da kendisinden fazlasıyla söz ettirdi.  Eserin konusu ise sevdiği kıza ait olan her şeyi bir müze haline getiren bir adamın aşk hikayesi. Eser Orhan Pamuk tarafından yazıldıktan dört yıl sonra romanıyla aynı adlı müzeyi Çukurcuma'da açtı.

 

Sen Benim Hayatımsın

Kaynak: ntv

 

2015 yılında yayınlanan kitap Ferzan Özpetek'in bir yansıması diyebiliriz. Özpetek'in hayatında kesitler bulabileceğiniz kitaptan birkaç kesit vermek isterim.

¨Birbiri için yaratılmış iki insanın karşılaşması o kadar güç ki! Dünya yanlış kişiye aşık olan, yalnız kalan, acı çeken, buruk gözyaşı döken mutsuz insanlarla dolu. Aşkın tadını bildiklerini sanırlar oysa sadece silik bir taklidini tatmışlardır.¨

Aşkın tadı sizin için nedir? Fedakarlıklarla dolu aşk size neler kattı ya da neler götürdü mü demeliydim? Aşkı ve kendinizi de sorgulayacağınız bu romanın dili açık ve yalın. Öte yandan arka planda,i İtalya’nın yakın tarihine de tanıklık ediyorsunuz.

 

Mai ve Siyah

Kaynak: markafoni

 

Batılı anlamda Türk romanının başlangıcı sayılan eserin dilinde eski türkçe kelimeler fazlasıyla yer almakta. Kitap Ahmed Cemil’in hayalleri ve yaşadığı hayatla ilgilidir. Konusuna biraz daha derinlemesine girecek olursak hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesini değişik bir olay örgüsü ile kaleme alınmaktadır. Karaktere duyacağınız acıma duygusunun ağır basacağı romanda belirli bir tempoda ilerleyen olay örgüsü yer almamakta. Romanın genel anlamda dış mekanı İstanbul’dur. 

 

Madam Bovary

Kaynak: languagetrainers

 

Birçok edebiyat eleştirmeni tarafından ilk çağdaş realist roman sayılan Madame Bovary, 19. yüzyılda yazılmış önemli aşk romanlarındandır. Okuduğunuza asla pişman olmayacağınız bu eserden sonra Bovarizm akımı oluşmuştur. Bovarizm akımı: Psikolojide tatminsizlik, memnuniyetsizlik anlamına gelir. ¨Keşke ben böyle aşk yaşasam¨ diyebileceğiniz nadir romanlardan birisi olan Madame Bovary ilk kez 1857 yılında basılmıştır. Eser o kadar çok beğenilmiştir ki kelimeler beyaz perdeye aktarılmış ve kitap sinema filmi olarak da karşımıza çıkmıştır. Eser aşk dışında topluma ve ahlaka karşı bir dolu eylem de içermektedir.

 

Uğultulu Tepeler

Kaynak: idefix

 

Aşk, nefret, intikam ve hırs duygularını bir arada yaşayabileceğiniz bu roman ilk 1983 yılında basılmıştır. Okuyucularının ¨“Klasikler sıkıcıdır” tarzında bir ön yargınız varsa bunu yenmek için okumanız gereken bir klasik.¨şeklinde yorumladığı bu güzide eser aşk romanları arasında okumanız gerekenlerden. Emily Bronte, eseri ölümünden bir yıl önce bitirmiştir. Kitap boyunca kitabın kahramanı Heatcliff'den ümidinizi kesebilirsiniz, kesmeyebilirsiniz de ama içinizde bir yerlerde onun değişeceği umudu yeşerir. 

 

Anna Karenina

Kaynak: Good Reads

 

Eserde dürüst bir evliliğin mutluluğu ile yasak bir ilişkinin düş kırıklıkları karşılaştırılmakta. Uyumlu olmayan ve özünü ruhsal bir sevgiden almayan hiçbir evlilik huzur getirmeyecektir. Eserde 19. asrın en vurucu yazarlarından Tolstoy’un hayat öyküsünden alınmış birçok olay ve kişiler bulunmaktadır. Kitap, 1870'li yıllardaki Çarlık Rusya’sında geçmektedir. Betimleme gücü ve dil akışı sizi hikayeden bir an bile ayırmayabilir. Romanda sizleri iki şahane hikaye beklemekte. Yıkıcı aşk, gerçekten aşk mıdır? Aşk yıkıcı mıdır? Realistik bir anlayışla yazılan romanda aşktan öte insannın toplum içinde var olma çabası da işlenmekte.

 

Swann'ların Tarafı

Kaynak: idefix

 

Marcel Proust’un yedi kitaplık "Kayıp Zamanın İzinde" serisinin ilk kitabı olan "Swann’ların Tarafı", tarihin en iyi romanlarından bir tanesi. Edebi zevki yüksek insanların 10 üzerinden 10 verdiği bu kitap kusursuz eserlerin başında yer alıyor. Aşk ve sevgi arasındaki farkı idrak edebileceğiniz sayılı romanlardan bir tanesi olan Swann'ların tarafı, ilk olarak 1913 yılında basılmıştır. Yazı dilinin biraz ağır olduğu bu kitaba, dakikalarca anlatılan betimlemelere zaafınız varsa bayılacaksınız.

 

Adınla Çağır Beni

Kaynak: idefix 

 

¨Aşk birden çıkar insanın karşısına; yakalamak ya da ıskalamak size kalmış. 
Bazen “aşk” olduğunu anlamazsınız bazen de anlasanız bile onu tutmak, kendinize saklamak zordur.¨

 

Sizin için aşk nedir? Aşkı anlamak, anlatmak bu kadar basit midir? Belki bizler için basit değildir ama Andre Aciman bizler için aşkı en şahane biçimde anlatmış. Aşk kadar kendinize saklamak isteyeceğiniz bu roman, bir müzik gibi. Notalarında kayboluyorsunuz... Başkalarından ödünç aldığınız zamanları ve başkalarına ödünç verdiğiniz zamanları bir düşünün. Beklemek için zamanınız var mı? Yarın sizin için çok geçse?  Bir delikanlının yıllarına mal olan aşk ancak bu kadar güzel işlenebilirdi. Aşk ve hayranlık ancak bu kadar paralel gidebilirdi cümlelerde. İlk olarak 2007 yılında yayınlanan bu romanı okumanızı tavsiye ederiz.