03 Eyl 2016
Deniz Berksoy

En Sağlıklı Öğün: Kahvaltı

Kahvaltı öğünü, yaşamın en önemli unsurlarından biridir ve hayati önem taşımaktadır. Çünkü vücudumuz uyurken de çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile kahvaltı arasındaki süre içerisinde vücut, besin öğelerinin tümünü kullanır. Kahvaltı, gece boyunca acıkan metabolizmanın güne başlaması için alınan ilk enerjidir.
 
 
 
Yapılan çalışmalarda sağlıklı kahvaltı yapan bireylerin, kahvaltı atlayanlara kıyasla daha az kilo problemi yaşadığı görülmüştür:

 

  • Sağlıklı bir kahvaltı ile besin öğelerinin çoğu alınmış olur.
  • Besin tüketerek güne başlamak metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar ve kilo kaybına yardımcı olur.
  • Kahvaltı öğününün  atlanması kan şekerini gün içerisinde aniden düşürür. Çoğunlukla kan şekerini aniden yükselten şekerli yiyecek ve içecekler tercih edilir ve kilo artışı kaçınılmaz olur.
  • Kahvaltı öğününü atlayanlar; sonraki öğünlerde yaşadığı açlığa bağlı olarak çok miktarda ve kalorisi yüksek yiyecek ve içecekler tüketir ve yağ kitlesi artar.
  • Kahvaltı öğününü atlayan bireylerin; kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko minerallerini; A, E, B6, C vitaminlerini alım düzeyleri düşer ve yetersiz beslenirler.

 

 
 
Sağlıklı kahvaltı seçenekleri nelerdir?
 
Kahvaltının protein ve lif açısından zengin olması tokluk süresini uzatır. Çünkü proteinler ve yüksek lifli besinler yavaş sindirilir, bu sayede mide geç boşalır. Tok tutucu bir kahvaltının olmazsa olması yumurtadır. 1 orta boy yumurta 78 kalori enerji içerir ve içeriğindeki biyolojik değeri yüksek protein sayesinde tok tutar. Yumurtanın yanına eklenecek az yağlı beyaz peynir, çiğ sebzeler ve 1-2 ince dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ile sağlıklı olduğu kadar yüksek lif ve protein içeren uzun süre tok tutacak bir kahvaltı oluşturabilirsiniz.
Kısa sürede hazırlanıp tüketilebilecek kahvaltı seçenekleri de mevcuttur. Örneğin 4-5 çorba kaşığı sade yulaf ezmesi 2 ince dilim ekmeğe eş değerdir. Üzerine ekleyeceğiniz 1 su bardağı yarım yağlı süt ise 1 adet yumurtaya benzer protein içerir. İsteğe bağlı üzerine ekleyeceğiniz 5-6 adet çiğ badem ile tok tutan klasik kahvaltı ile benzer besin içeriğine sahip pratik bir kahvaltı oluşturabilirsiniz.
 
 
Ege ve Kahvaltı
 
Ege bölgesi; taze sebze ve meyve içeriği, çok çeşitli yeşillikler ve ege otları, güzel iklim şartları ile sağlıklı bir yaşam için ülkemizin nadide bölgelerinden biri.
Taze sebzeler, ege otları ve yeşilliklerin öğünlerde tüketilmesi kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet riskini engellediği gibi hafızanın güçlenmesine, cildin gençleşmesine, varis problemi yaşayanlarda damarların sıkılaşmasına katkı sağlar. Örneğin kahvaltınızda bol yeşillik ile az yağ içeren bir omlet tercih ettiğinizde; vücudunuzda oluşabilecek vitamin&mineral eksikleri giderilir, bağışıklık sisteminiz güçlenir ve kilonuzu korumaya yardımcı olursunuz.
Biraz İzmir’de kahvaltıların vazgeçilmezleri boyoz ile gevrekten bahsedelim. 1 adet gevrek 4 ince dilim ekmeğe eşdeğer. Ayrıca üzerindeki susamlar maalesef sık tüketilirse yağ doku artışına sebep oluyor. Bu yüzden benim önerim genellikle haftasonu kahvaltılarını yarım gevrek ile şenlendirmekten yana. Boyoza gelince, 1 adedi 260 kalori enerji, 10 gram yağ ve sıfıra yakın protein içerir. Boyozun tüketimi gevrekten daha nadir olmalı. Her sabah kahvaltılarda boyoz ve gevrek bulundurulması uzun vadede kilo artışı ile obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklara davetiye çıkarabilir.

*** Bir sonraki yazımda sizlere kilo verdiren kahvaltı seçeneklerinden bahsedeceğim. Sağlıklı ve formda kalın…