Ezgi Beyazıt Makineyle Değil İğneyle Dövmeliyor!
Ezgi Beyazıt handpoke, yani makine kullanmadan iğneyle yaptığı dövmelerle ilkelliği modernize etmiş. Üstelik atölyelerine katılarak siz de bu yöntemi deneyimleyebilir, hazırladığı kutularla eşi, dostu dövmeleyebilirsiniz!
Ezgi seni ve dövmeyle tanışma hikayeni merak ediyoruz.
1989 yılında doğdum ve Kadıköy’de büyüdüm. Çocukluğum annem ve babamla birlikte resim yaparak geçti diyebilirim. İkisi de mimar oldukları için resme ilgim olduğunu çok erken fark etmişler. Lisede güzel sanatlar eğitimi almaya başladım. Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi'nden sonra hemen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne geçtim. Resim bölümünü bitirdim ve son altı yıldır dergiler ve müzik grupları için illüstrasyon yapıyorum. Son iki yıldır da handpoke (iğneli) dövme yapıyorum. Kadıköy’de büyürken zaten dövme kültüründen uzak kalmak zor. Ben de çoğunluk gibi dövme yaptırarak ve hayranı olarak başladım.
"Kalıcı mı?" diye sormayacağım çünkü kalıcı olduğunu her yerde söylüyorsun. Neden kalıcı mı sorusu geliyor insanların akıllarına?
Evet, bu soruyu o kadar çok yanıtlıyorum ki artık Instagram’da sitemlerime yakalanıyor insanlar. Kalıcı arkadaşlar! Makineden farkı bile yok aslında.
Şöyle anlatayım... Dövme makinesi mürekkebi enjekte etmiyor. Zaten benim de kullandığım steril dövme iğnesine tutunan mürekkebi iğneyi ileri itip çekerek deriye işliyor. Benim elle yaptığım şey de bu mantıkta çalışan bir şey.
İğneli/makinesiz dövmenin biraz geçmişini anlatır mısın? Denizci hikayelerini duyduğumda çok şaşırmıştım.
Dövme binlerce yıllık bir kültür ve dövme makinesi bulunalı 150 yıl bile olmadı henüz ama bilinen en eski dövme milattan önce 3100-3370 yılları arasından kalma bir mumyanın üzerinde bulundu. Öncesinde zaten bu yöntemle dövme yapılıyor. 1871 yılında dövme makinesi icat edilmeden önce denizciler mürettebata bir sanatçı alırlarmış. Elektriksiz ve makinesiz bu dönemde dövmelerini böyle yaptırıyorlarmış. Kimi hatırladığı kadarıyla özlediği sevgilisini bu sanatçıya tarif edermiş, sanatçı da bu tarifi gözünde canlandırıp denizcinin sevgilisinin seksi bir versiyonunu dövme olarak vücuduna işlermiş. Kimileri de bir savaş ganimeti ya da gemide geçen bir macerasını simgeleyen bir görsel seçermiş. Bu hikayelerin geçtiği dönem, dövme tarihine göre yeni bile kalıyor.
Hijyen nasıl sağlanıyor? İyileşme süreci nasıl?
Hijyen için çeşitli dezenfektanlarla stüdyoyu temizliyoruz. Ben makine kullanmadığım için de geri kalan her şey tek kullanımlık ve steril zaten. İyileşme süreci de makineden çok daha hızlı ve sorunsuz. İyileşme 4-7 gün sürüyor. Eğer büyük ve boyamalı bir dövme ise de en fazla 10-15 gün içinde tamamen iyileşmiş oluyor. Dövme seansından hemen sonra süreçte yapılması ve yapılmaması gerekenleri ayrıntılı bir şekilde anlatıyorum. Sanırım bu sürecin tek gıcık tarafı biraz kaşınması.
İğneli/makinesiz dövme, istenilen her tarzda ve renkte çalışma imkanı sunuyor mu?
Evet, isteyen istediği tarzda bu yöntemi kullanabilir. Makinede ve diğer her sanat dalında olduğu gibi, yaratıcılık ve kabiliyet kısmı kişiye ve disiplinli çalışmaya bağlı.
Bir de atölyeler veriyorsun. Eğitim alıp eşi dostu dövmeleyebilir mi herkes?
Yaptığım atölyeleri biraz pazar günü aktivitesi gibi düşünün. Çikolata yapma, seramik, patates baskı gibi bir atölyeyle kimse meslek edinemez, biliyorsunuz. Ben insanların YouTube videoları yüzünden dikiş iğnesi ve tükenmez kalem mürekkebiyle kendilerine hastalıklı korkunç dövmeler yapmamaları için bunları yapıyorum. Dövme sanatçısı olabilmek için uzun yıllar bu işe vakit ayırmak ve gerçekten çok çok çok çalışmak gerekiyor. Makine ya da handpoke fark etmez. Ama atölyelere katılanlardan sanat eğitimi alanlar ve dövme deneyimi olanlar var. Bu durumda benden öğrendikleriyle hayallerini bir adım ileri götürebilirler.
İzmir'e dövme yapmaya gelecek misin? Atölye verecek misin?
İzmir'e yakın zamanda gelme planlarım var. Şu an için kesin bir tarih olmadığından bir şey söyleyemiyorum. Instagram’dan misafir sanatçı duyurularımı yapıyorum. Atölye de yapabilirim neden olmasın...
Eklemek istediğin bir şeyler var mı?
Atölyeler ve Poke-Box satışları her zaman limitli sayıda oluyor. Takip edenler bilir. Bir noktada bunları yapmayı bırakma ihtimalim de var. Sürpriz bir YouTube kanalıyla devam edebilirim. O yüzden meraklı olanlar Poke-Box satışa açıldığı zamanlarda sipariş versin.