25 Kas 2016
Seçil Şeker

Feminizm Hareketi Sokak Grubu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde sokağa çıkan sesini duyuran güçlü genç kadınlardan biri İrem Düzyol, kendisiyle Türkiye'de kadın olmak ve feminizm üzerine konuştuk.

İrem, bize biraz kendinden bahseder misin?

Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü'nde okuyorum. 20 yaşımdayım ve bir yıldır Feminizm Hareketi Sokak Grubu'ndayım. 

 

Feminizm Hareketi Sokak Grubuyla nasıl tanıştın?

Facebook'taki sayfalarından buldum, gruba katılım formunu doldurarak başladım. Sonrasında toplantılar, eylemler şeklinde tempolarına dahil oldum.

İzmir'e ait değil bu grup Türkiye çapına yayılmış. Peki nasıl bir araya geliniyor?

Facebook gruplarıyla isimlerini duyuruyorlar. Kişi sayısı 10'u geçtikten sonra toplantılara başlanıyor. Geçen yıl benim de katıldığım ilk toplantımızı yaptık. Birçok feminist topluluktan farkımız erkek üyelerimiz de var. Çünkü kadın ve erkek eşitliğini istiyorsak hep birlikte çalışmamız gerekiyor. 

Feminizm Hareketi Sokak Grubu'na gelenleri neler bekliyor?

Çok sıcak bir ortam burası. Herkes birbirini tanımaya çalışıyor, farklılıklarımızla seviyoruz birbirimizi. 

 

Bu grup, İzmir için neler yapıyor?

8 Mart ve 25 Kasım bizim sokağa çıkıp sesimizi duyurduğumuz önemli günler. LGBT ile birlikteyiz. Birbirimize destek oluyoruz. Onur yürüyüşüne destek verdik. İlk olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Dayanışma Günü'nde birlikte sokağa çıktık. Akşam Alsancak'ta yürüyüşümüz vardı. Toplantılarımız hala ayda bir olarak devam ediyor. Yürüyüşlerimizden, eylemlerimizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Pankartımızı görüp bize katılan çok fazla insan var. Bu 25 Kasım'da da sokaklarda olacağız.

Eylemlerinizin esas amacı nedir?

Kadınların erkeklerle her durumda eşitliğini sağlamak. Her konuda sömürümüz çok fazla. Taciz, tecavüz, iş yerinde kadınların erkeklerden daha az maaş alması başlı başına önemli sebepler. 

 


Sadece yürüyüş, eylem olarak mı devam edeceksiniz? Başka projeleriniz var mı?

Dergi çıkarmak için bir girişimimiz var şu an. İçerisinde bilgiler, hikayeler, karikatürler olan bir kadın dergisi tasarlıyoruz. Dernek olmayı düşünüyoruz. Her kadın biraz mağdur ve elimizden geldiğince kadınlar için yaşanabilir bir hayat için savaşıyoruz. 

Harika bir iş yapıyorsunuz. Peki ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz? İzmir'de olmak sizin için avantaj sağlıyor mu?

İzmir'de rahatız aslında diğer şehirlere nazaran. Başka şehirlerde gören insanların tepkileri, tavırları çok başka olabiliyor. Yürüyüşlerde erkeklerin çirkin söylemlerine ve sözlü tacizlerine maruz kalabiliyoruz. 

Desteklemek haricinde mağdur olup gelen insanlar oluyor mu?

Tabii ki. Çok farklı duygular yaşıyoruz duyduğumuz hikayelerle. Tecavüze uğrayıp çocuğunu doğuran kadınlar, iş yerlerinde mobbinge uğrayan, paralarını alamayan kadınlar... Bize tüm sosyal medya hesaplarından ulaşıyorlar. 

Eşitliğe ve olması gereken sosyal eşitliğe ne kadar uzağız?

Çalışmalarımız çok iyiye gidiyor aslında. Bazı şeyler geri gittikçe biz daha iyiye gidiyoruz. Kadınlarımızı bilinçlendiriyoruz. 


Kadın - Erkek fark etmeksizin neden insanlar feminizme destek vermeli?

Cinsiyetçiliğin ortadan kalkabilmesi için her bireyin eşit olması gerekiyor. Biz erkeklerden nefret etmiyoruz. Öyle çok yanlış bir algı var feminizm denince. Bizim tepkimiz erkek hegemonyasına. Feminizm aslında herkes içindir. 

Feminizme destek vermek isteyenler arkadaşlar hangi sosyal medya mecralarından sizlere ulaşabilirler? 

http://fb.com/feminizmhareketi
http://instagram.com/femhader
http://twitter.com/feminizmmm