Fight Club - Dövüş Kulübü

Boks, Kick Boks, Muay Thai, Wushu Sanda ve MMA branşlarında eğitim veren Buca'daki Fight Club'ın sahibi ve başantrenörü Mehmet Özer, Türkiye'de son zamanlarda popüler olan kafes dövüşünü yıllar önce keşfetmiş. Beş farklı dövüş sporu dalında kendini yetiştiren, Türkiye ve Avrupa şampiyonlukları bulunan Özer'le dövüş sporlarına başlama hikayesini ve Mehmet Özer Fight Club'ı konuştuk.

Spora başlama hikayeniz nedir?

İlkokul bittikten sonra annemin desteği ile evimizin yakınında açılan bir spor salonuna yazıldım. Büyürken kendimi savunmayı öğrenmek istedim. Lise sonrası iş hayatına atılmamla hem spor hem iş paralel gitmemeye başladı. Sonra seçimimi spordan yana yaptım.
Fight Club (Dövüş Kulübü) nedir?
Fight Club sevgi, saygı, hoşgörü barındırır. Sosyal bir ortamdır, sürekli tanımadığınız birilerini karşınızda bulursunuz ve diyalog kurmak zorunda kalırsınız. Farklı insanlarla çalışmak çok keyiflidir; biri güçlü, biri esnek, biri korkak, diğeri cesaretlidir. Kadın ve erkek eşittir burada. Kadın-erkek müsabakalarında kimin üstün olacağını tahmin edemezsiniz.

Fight Club'ta bizleri neler bekliyor?

 
Gerçek, samimi insanlar bekliyor. Beş dakika içinde yabancılık çekmeden elinizde eldiven, kendinizi antrenman yapıyor şekilde bulabilirsiniz. Tabii bunların yanında sizi acı bekliyor, ağrılar bekliyor, mutluluk bekliyor, kazanma sevinci bekliyor. 
Fight Club'ta ne tür kurslar mevcut?

Beş adet dövüş branşı eğitimi veriyorum ve bunların ortak özellikleri ise hepsinde dövüşüyor oluşunuz (Gülüyor). Bu alanlar Boks, Kickboks, MMA, Wushu Sanda ve Muay Thai.

Beş branşta antrenörlük yapmak zor olmuyor mu?

Hangi alanda ilerlemek istediğimi bulana kadar birçok branş denemiş ve bu alanlarda uzmanlaşmış oldum. Tek zorluğu "Beş branşı tek kişi nasıl bilebilir?" ön yargısı. Aslında ben de böyle birisiyle karşılaşsam aynı soruyu sorarım.

Peki, size nasıl güvenebiliyorlar?
Bu branşların hepsinde milli sporcuyum ve hepsinde Dünya ve Avrupa şampiyonluklarım var. Milli sporcu olabilmeniz için Türkiye şampiyonu olmanız gerekiyor ve Türkiye şampiyonu olmanız için de gerçekten yıllarınızı bu sporlarda uzmanlaşmaya ayırmanız gerekiyor. Bu branşların hepsinin federasyonları mevcut ve hepsinin kuralları var. Sanıldığı kadar basit değil. Ben 11 yaşımdan beri sporun içinde olduğum için bu denli geniş alanda çalışmalar yapıp kendimi geliştirebildim.
Geri dönüşler ne yönde oluyor?

Hobi olarak dövüş sporlarını denemek isteyenler mutlu oluyorlar. Bir öğrencimiz bizi bir arkadaşına tavsiye ettiği zaman da biz mutlu oluyoruz. Demek ki güzel bir iş çıkartıyoruz diye düşünüyoruz. Bir de yarışmacı olarak yetiştirdiğim sporcular başarılı olunca duygulanmamak, gururlanmamak elde değil. Bu zamana kadar Türkiye şampiyonu, Avrupa şampiyonu ve Dünya şampiyonu yetiştirdim. Hala yeni sporcu arayışı içerisindeyim.

Bu kursları İzmir dışında da veriyor musunuz?

Evet, İzmir dışında yaz boyunca Çeşme'de gruplara ya da kişilere özel derslerim oluyor. Talepler doğrultusunda dersleri ve yerleri belirleyebiliyoruz.

Biraz da Kickboks yaz okulundan bahsedebilir misiniz?
Yaz kursları çocukları sevindiriyor, uzun süreli eğitim döneminden sonra onlar için güzel bir aktivite oluyor. Bizim açımızdan ise durum şu yönde; yetenek seçiminde işimize çok yarıyor. Bazı öğrencilerin sadece yaz için değil, daha uzun vadeli eğitim almasını istiyoruz.
 

Asıl merak ettiğimiz konuya gelecek olursak; kafes dövüşü nedir? Kafes dövüşü ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar neler? Bizi bu konuda bilgilendirir misiniz?

Kafes denilince kulağa yeraltı dövüşü gibi geliyor ama bu bir şehir efsanesidir. Asıl adı MMA "Mixed Martial Arts" olan bu spor, karışık dövüş sanatlarını içeriyor. Yani içinde yumruk, tekme, dirsek, diz, güreş teknikleri barındırıyor. Rakibinizi boğabilirsiniz ya da kolunuzu, bacağınızı kırabilirsiniz. Her şey serbest ama ortada bir hakem var. Sporcu tehlike aşamasına geldiği noktada müsabakayı sakatlık olmadan bitirmek durumunda. Kafes olmasının sebebi ise çok fazla boğuşma ve güreş olması. Sporcular normal boks ringinden aşağı düşebiliyor. Amaç bu durumu engellemek.

Derecelerinizden bahsedelim biraz…

Avrupa şampiyonluğu, Dünya ikinciliği, iki defa Dünya üçüncülüğü, bir Avrupa ikinciliği, üç Avrupa üçüncülüğü, Dünya Kupası şampiyonluğu ve farklı dallarda 37 Türkiye şampiyonluğum var.