Geçmişe Dokunan 45'lik Plak
Kemeraltı Mirkelamoğlu Han'ın içinde sizi müziğiyle kendine doğru çeken bir yer var. Evet! 45'lik Plak Evi. Mirkelamoğlu Han'ın bir müzik geçmişi var desek sanırım siz de şarkıcı Mirkelam'ın bu soydan geldiğini tahmin edersiniz. Öyle bir han ki kendine has bir akustiği ve dokusu var. Hal böyle olunca 45'lik Plak Evi de uğramadan geçilmeyecek bir yer oluyor.
Yüzlerce plağın olduğu bu samimi dükkanda kimi seviyorsanız onun plağını bulacaksınız. Plak fiyatları 20 tl'den başlıyor. Nadir bulunan plakların fiyatı 500 tl'yi bulabiliyor. Burada hem cebinize hem zevkinize uygun bir çok plak var. Gelin plak dünyasını bir de Birol Üzmez'den dinleyelim.
Birol Üzmez plak koleksiyonuyla mı tanınıyor?
Plakçılığın yanı sıra belgesel fotoğrafçılığıyla ilgileniyorum. Fotoğrafçı kimliğimle de tanınıyorum. Müzik ve fotoğrafı birleştirme fırsatım oluyor burada.
Neden Mirkelamoğlu Han?
Han'ın atmosferi ve müzik geçmişi burada bir plak dükkanı açmamda büyük rol oynadı. Tarihi bir dokusu olması, akustiğinin bu denli iyi oluşu ve plak ruhuna yakışan eski hali (restorasyon geçirmemiş oluşu) apayrı bir tat veriyor.
Ciddi bir arşiv söz konusu burada. Ne zaman başladınız biriktirmeye?
Müzik ve plak benim çocukluk aşkımdı. 13-14 yaşlarımda plak toplamaya başlamıştım. Kendi biriktirdiğim plaklarım sermayem oldu ve birike birike buralara kadar geldik. Emeklilikle beraber tamamen plak ve müziğe yöneldim.
Kapınızın önünden geçerken insanı içeri çeken bir aura hissediliyor. Plaklara dokunmak, hikayelerini dinlemek istiyoruz. Siz plaklarınız hakkında ne söylemek istersiniz?
2. el plak satıldığı için her an ambians değişebiliyor. Bir geldiğinizde burada rock gruplarının müzikleri sizi karşılarken, bir sonraki gelişinizde klasik müzikle karşılaşabilirsiniz. Ambiansı tamamen o dönem elimde olan plaklar belirliyor. Gençler rock müzikten ve rock grupların plaklarından hoşlanıyorlar.
Türk sanatçıların plaklarını bulabiliyor musunuz?
Türkçe plaklar çok az basıldığı için, bugünlere gelen plak sayısı da az. Gelen talepten çok memnunuz keşke herkese yetişebilsek ve elimizde o kadar plak olsa...
Plak son dönemde çok tercih edilmeye başladı ve müzik şirketleri yeni, teknolojik plaklar çıkarmaya başladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Yeni plaklar basılmaya başladı evet ama kaydetme teknolojilerinin farkından dolayı o eski plaktan alınan tat yok maalesef. Yeni plak almaktansa eskisini aramayı tercih ediyor insanlar.
Plağı elimize aldığımız an sanki o yıllara gidiyormuş gibi hissediyoruz. Plak kültürünü biraz anlatır mısınız?
Kapağıyla, fotoğrafıyla, verilen özenle plak çok ayrı bir kültür. Dijital platformlarda dinlenilen müzik gibi asla değil. Dokusu, hazzı bambaşka. Zaten plak dinlemeye başlayan bir insan sonrasında o sıkıştırılmış formatta kaydedilen müzikten pek keyif alamıyor.
Son olarak okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir şeyler var mı?
Öncelikle sizlere teşekkür ederim. Gelsinler sohbet edelim, müzik konuşalım. Bir kere dinlesinler, zaten vazgeçemeyecekler.