04 Haz 2021
Otuzbeşlik

Genco Gülan’ın Solo Sergisi Güzel Şeyler BE Contemporary'de

BE Contemporary Art Gallery yaz sezonunu 4 Haziran - 6 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek Genco Gülan’ın yeni solo sergisi Güzel Şeyler ile açıyor. Sergi, Genco Gülan’ın son dönemde gerçekleştirdiği büyük boyutlu soyut resimlerini, figüratif heykellerini, deneysel objelerini ve seramik yapıtlarını bir araya getiriyor.

Güzel Şeyler sergisi, güzellik kavramının uzun süre sanatla ilişkilendirilmiş olmasından sonra post-modern dönemde bu ilişkide yaşanılan ciddi kopuştan yola çıkıyor. Genco Gülan, kavramsal sanatın güzellik ile yaşadığı bu yol ayrımından sonra post-postmodern dönemde tekrar yakınlaşmalarını öngörüyor. Çağdaş sanatçı, kavramsal sanat ve güzellik algısının tekrar bir arada anılabilmesi için Güzel Şeyler sergisinde yeni yöntemler deniyor. Gülan, izleyicilerin zihinlerindeki güzellik tanımını yeniden ele alan, bazen kitsch bazen minimal yapıtlar veren bu yaklaşımı, bir final değil bir bekleme alanı olarak değerlendiriyor.

 

Genco Gülan’ın “güzellik ve akıl” kavramlarının nasıl beraber kullanılabileceğini araştıran sergide; Hem Güzellik Hem Akıl (2014 ve 2020) ismindeki, Sokrates’in başına ve Venüs’ün vücuduna sahip heykel çalışması öne çıkıyor. Heykelde sanatçı akıl vurgusunu kurmak için vücuda orantısız büyüklükte bir kafa yerleştirerek, altın oranı zeka lehine bozuyor. Janus (2021) isimli portrede ise, Antik Janus heykelleri birbirlerinin aksi yöne bakan, aynı cinsten bir çift ikizi tasvir ederken Genco Gülan bu kuralı yıkarak, kadın ve erkeği aynı düzleme çekiyor. Kuralına uygun yapılmış bir Romalı imparator portresine, sıradan (orijinalden kalıp) gerçek bir genç kadın imgesi ekleyerek hiyerarşiyi de es geçiyor. Taşı Toprağı Altın (2020) isimli readymade çalışmada ise, tuğlanın gönderme yaptığı inşaat ve rant, ironik şekilde güzel ve değerli olanın sembolü altın rengine boyanıyor.

Genco Gülan kimdir?

İzmir, İstanbul arasında yaşayan ve çalışan Genco Gülan, resim, heykel, çizim, yeni medya ve performans gibi kavramsal çağdaş sanat yapıtlarının tümünü "fikir sanatı" olarak tarif eden bir sanatçı ve teorisyendir. İlk ödülünü 1993’te BP’den alan Gülan, 2000 yılında The New School University New York bursu, 2005 EMAF (European Media Art Festival) ödülünü alan ekipte yer aldı, 2011 The Sovereign Art Foundation Avrupa Sanat Ödülleri’nde finalist seçildi, 2015 EgeArt Usta Sanatçı ve 2019 Heykelde Yeni Keşifler Milliyet Sanat ödüllerine layık görüldü. İstanbul, İzmir, Bodrum, Berlin, New York, Zagreb ve Seoul’da solo sergiler açtı. Yapıtları Centre Pompidou, ZKM (Center for Art and Media Karlsruhe), Pera Müzesi ve MAM Rio (The Museum of Modern Art in Rio de Janeiro)  gibi önemli müzelerde sergilendi. Yapıtları Rhizome.org at the New Museum, İstanbul Modern, Museum Oswald, Davis Museum, Elgiz, Baksı, Selanik Devlet Çağdaş Sanat Müzesi ve Imago Mundi Luciano Benetton daimi koleksiyonlarına girmiştir. Gülan’ın kamusal yapıtları İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Arnavutköy, Ortaköy ve Levent dahil toplam beş farklı noktada bulunmaktadır. Web Bienali’nin kurucusu olan Genco Gülan, Balkan Bienali’nin danışma kurulunda, ISEA (Inter Society Electronic Arts) Singapur Uluslararası program komitesinde yer almıştır. Sanatçı Mimar Sinan, Yeditepe ve Boğaziçi üniversitelerinde ders vermiştir. 

Genco Gülan’ın, EKAV koleksiyonundaki “Çikolata İmparator” (2014) isimli portresi Mary Beard’ın kaleme aldığı ve Princeton University Press tarafından yayımlanacak “Twelve Caesars: Images of Power from Ancient Rome to Dalí” başlıklı kitabın seçkisi içinde yer alacaktır. Kitabın 2021’in Eylül ayında yayınlanması bekleniyor.