28 Eyl 2017
Bensu Tekin

İzmirli & İzmir'e Yolu Düşmüş Şairler

Okumanın ve yazmanın insanı değerli kıldığının en güzel örneğidir Türk Edebiyatı'ndaki şairlerimiz. Edebiyatımıza, ruhumuza katkıları yadsınamaz. Hal böyle olunca üzerlerine yazmadan onları anmadan edemiyorsunuz. Bazen sayfalarca yazıp anlatamadığımız bazen saatlerce konuşup anlaşılamadığımız duygular bir bakıyoruz ki usta bir şairin elinde bir dörtlük olarak sıralanmış. O zaman şiire olan sevgimiz ve bağımız artıyor işte. O zaman bir yerlerde anlaşılıyor oluşumuz bizi rahatlatıyor. Sizler için İzmirli ve İzmir'e yolu düşmüş şairlerimizi sıraladım. Keyifli okumalar.
 
Attila İlhan

 

 
 
 
Şüphesiz ki Atilla İlhan Türk şairler listesinin içinde mihenk taşı olarak adlandırabileceğimiz kıymetli şairlerimizden biri. 15 Haziran 1925’te İzmir’in Menemen ilçesinde doğan Atilla İlhan’ın hayatını incelediğimizde, onu sadece ¨şair¨ olarak anmakta haksızlık oluyor. Garip Akımı ve İkinci Yeni şiirine karşı çıkıyor ve edebiyatta yeni bir akım olan Mavi ya da Maviciler akımını başlatıyor. Şiir dışında roman, gezi, deneme, eleştiri yazıları yazıyor ve bu alanlarda da ödüller kazanmaya devam ediyor.
 
 
Yücelay Sal

 
 
6 Şubat 1957 yılında İzmir’de doğan şairimiz ilkokuldan sonra İzmir Çıraklık Okulu'nu bitirerek Halkapınar Lokomotif Bakım Atölyesi'nde işçi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda akşam lisesini bitirdi. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanıp 1985 yılında mezun oldu. İlk şiiri "Nimete Ağıt" 1985 yılında Milliyet Sanat dergisinde yayımlandı. Milliyet Sanat dergisiyle birlikte Mavi Derinlik ve Kunduz Düşleri dergilerinde şiirleri yayımlanmaya devam etti. Ödülleri ve 1996 yılında "J" adında yayımlanmış bir şiir kitabı vardır.
 
 
 
Hidayet Karakuş
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Şair ve yazar olarak bilinen Hidayet Karakuş 6 Eylül 1946 yılında Isparta’da doğdu. 1966 yılında Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Adana, Manisa ve İzmir'deki çeşitli okullarda Türkçe öğretmenliği yaptı. Aldığı ödüller ve şairliğinin yanı sıra romanları ve radyo oyunlarıyla da adından söz ettirmiştir.
 
Necati Cumalı

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Necati Cumalı, 1921 yılında bugün Yunanistan sınırları içinde olan Florina’da doğdu. İzmir Atatürk Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı ve 1941 yılında mezun oldu. 1950-1957 yılları arasında İzmir ve Urla’da avukatlık yaptı. 1939 yılında ilk şiiri yayımlandı. 1940 kuşağının ve Garip Akımı şairlerinin aksine yalın, aydınlık anlatımlı, lirik şiirler yazdı. Şiirden farklı olarak öykü, roman, ve tiyatro türlerine yöneldi. O dönem, Yaşar Kemal, Necati Cumalı için yaşlanmaz şair çocuk demiştir.
 
 
 
Oğuz Tümbaş
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1946 yılında Gaziantep’te doğdu. 1970 yılında Ankara’da Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. 1977 yılında TRT İzmir Haber Müdürlüğü'ne atandı. Kültür-Sanat haberleri ve her hafta pazar günleri TRT’de Haber Vizyon programı içinde kitap köşesi izlencesi hazırladı. 1965 yılında ilk şiiri yayımlandı İzmir-İzmir dahil bir çok dergide şiirleri yayımlanmaya devam etti.
 
 
Abdullah Neyzar Karahan
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23 Ekim 1939 yılında Samsun'da doğdu. İzmir Namık Kemal Lisesi'ni bitirdikten sonra Yabancı Diller Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Yorgun Yaşayana, Çıplak Ateş, Yabanistan, Boşlukta Biri, Körfez Solgunu, Savaşa Yalnız Gidilmez, Mavi Aydınlık, Çiçek Güzellemesi, Gece Bin Çağdır, Uzak Kıyısında Sevdanın, Gizli Su ve 2000 yılında son kitabı Gözlerimde Saklı Sonbahar yayımlandı.
 
 
 
Veysel Çolak
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22 Ağustos 1954'de Rize'de doğan Veysel Çolak; 1977 Yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü'nü, 1992 yılında Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. 1977 yılından sonra Malatya, Manisa ve İzmir’de öğretmenlik yaptı. İzmir'de Dize adında bir dergi çıkaran şair çok sayıda yarışmaya katılıp ödüller kazanmıştır. Ataol Behramoğlu Veysel Çolağı "Yeni kuşağın, şiir dili oldukça kişisel ve güç anlaşılır bir temsilcisi" olarak göstermiştir.


 
Yorgo Seferis

 

Yorgo Seferis'in asıl adı Georgios Seferiades'dir, çağdaş Yunan Edebiyatı'nda Sembolizm Akımı'nın önde delen şairlerinden biridir. 20. yüzyılın başlarında İzmir'de doğmuştur. İlkokul ve Ortaokul hayatı İzmir'de geçirdikten sonra 1. Dünya savaşı çıkınca ailesiyle birlikte Atina'ya göç etmiştir. 1918'de babasının avukatlık yaptığı Paris'e giderek üniversiteye başlamıştır. İlk şiirlerini bu yıllarda yazmaya başlamış 1924 yılında ise dil öğrenmek için İngiltere'ye gitmiştir. Hayatı boyunca bir çok şiir yazıp, kitap çıkartmıştır. İlk çıkarttığı kitap olan I Strofi (1931; Dönüm Noktası) kullandığı uyak ve dile kazandırdığı düzen sayesinde dönemin tutucu eleştirmenlerinin tepkisini çekmiştir.


Yüksel Pazarkaya

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20 Şubat 1940'da İzmir'de doğan Yüksel Pazarkaya; liseden sonra Almanya'ya gitmiş orada Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Okuduğu üniversitede edebiyat-tiyatro bölümlerinde asistanlık yapmaya başlamış ardından edebiyat doktorasını tamamlamıştır. Şiirin yanı sıra radyo ve sahne oyunlarıyla da tanınmıştır. Şiir, hikaye, eleştiri, inceleme ve çevirileri Türkiye ve Almanya'nın çeşitli dergilerinde yayınlanmıştır. Mediha ve Ferhat'ın Yeni Acıları adlı iki oyunu yazdıktan sonra Devlet Tiyatroları'nda sergilenmeye başlamış ve Kültür Bakanlığı yayınları arasında yayımlanmıştır. Yazdığı şiirler Fransızca ve Yunanca'ya çevrilmiştir.
 
 
 
Dario Moreno
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Milliyet
 
Gerçek adı David Arugete olan Dario Moreno 3 Nisan 1921'de Aydın'da doğdu. Musevi asıllı Türk gitarist, sinema oyuncusu, piyanist ve adından söz ettiren bir bestecidir. İlk konserini Konak Vapur İskelesi'nin üzerindeki gazinoda verdi. Ölümünden önce İzmir'e gömülmek istediğini söylese de annesi Madam Roza tarafından İsrail'in Holon Kenti mezarlığına götürülüp orada defnedilmiştir. Dario Moreno'nun vasiyeti kendi el yazısı ve ses bandı, İzmirli araştırmacı ve yazar Yaşar Aksoy'un arşivinde yer almaktadır. Dario moreno ölmeden önce İzmir'e şiir yazmıştır.
 
İzmir, tatlı ve sevgili şehrim.
Bir gün, şayet senden uzakta ölürsem,
Beni sana getirsinler
Fakat, mezarıma götürürlerken,
"Öldü" demesinler.
"Uyuyor" desinler.
Koynunda, tatlı İzmir'in.
DARIO MORENO