Karşıyaka Kareler'in Meşhur Break Dansçıları
Dansa 17 yaşında başlayan İsa Kara; break dansa izleyerek başlayıp yapmaya karar vermiş ve bu dansa tutkuyla bağlanmış. İsa ve arkadaşları sanıldığı gibi serseri de değiller. İşinde gücünde, sevdikleri için dans eden bir grup insanlar. Break dansı diğer sporlardan etkili gören bu gençler, Break dansın onları iyi insan yaptığını vurguluyorlar. Buradan Break dansın 2018 Gençlik Olimpiyatları'na girdiğini de müjdeliyorlar ve bunun için çok mutlu ve heyecanlılar. Gelin onları yakından tanıyalım.
Break dans nedir?
Bu konuda küçük bir anektod verebilirim. Break Dance ne diye soran bir vatandaşa dedim ki; "Break dance, tutkulu bir hayal kurup onu pistte yansıtmadır. Birine kızınca ona bağırmak ya da vurmaktansa ellerimle, dirseklerimle, dizlerimle yeri dövmek, bol bol müzik dinlemek, duygularını melodiyle birleştirmek, dinlediğin müziği yorumlamak, bedenini en iyi şekilde kullanmak ve korumak, spor yapmak, sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durmaktır dedim." dedim. Bana baktı ve dedi ki "Sizler çılgınsınız ama iyi çılgınlarsınız, keşke herkes bunu anlasa da ön yargılardan kurtulsalar." dedi ve ekledi "Bu ülkede sizler gibi düşünen gençler oldukça ulu önder Atatürk’ün 'Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur' sözü her zaman hatırlanacak" dedi. İşte o an anladım ki insanlara kendini doğru ve düzgün tanıttığın zaman sana olan bakışlar değişiyor.
Bir grubunuz var mı?
"Life Crew" diye bir grubumuz vardı. Bir çok etkinliğe katıldık grup olarak. Üniversite zamanında dağıldı tabii; ama hala kemik bir grup var diyebilirim.
Kendine has bir hareketin var mı?
Break dans'ın belli adımları ve hareketleri var; ama geliştirmeye, kendinden bir şeyler eklemeye de çok müsait. Tabii ki doğaçlama ve ya düşünerek yaptığım hareketler var; ama mutlaka başka birinin de o hareket, o ekleme aklına gelmiş oluyor. Şunu ben buldum diyemem yani.
"Merhaba ben break dans yapıyorum." diyerek mi katıldın aralarına? Yeni birilerini nasıl alıyorsunuz içinize?
Aslında biraz zor, dansa başlayıp 1-2 hafta içinde zorlanıp bırakan çok insan oluyor. Tabi işin bir de izlenim boyutu var; çünkü yaptığımız danstan dolayı üzerimize yapıştırılmış yanlış hisler var. Halbuki ben inşaat mühendisiyim, polisler var aramızda dans eden, meslek sahibi, evli, rutin hayatları olan insanlar. Yanlış aksedilen bir tarz olduğu için de aramıza girecek olan kişilere dikkat ediyoruz.
Dansa 17 yaşımda başladım dedin daha öncesinde okul gösterilerine de katılır mıydın?
İlkokuldayken çok içine kapanık bir çocuktum. O kadar kişinin karşısına çıkıp dans edeceğim ve onlar beni izleyecek... Küçüklükten beri hayalim mühendis olmaktı. Sakin bir çocuktum; ama içimde varmış bu tutku. Başlayınca açıldım ve bırakamadım. Dans, özgüven açısından da çok yardımcı bir dal. İnsan limitlerini görüyor, sınırlarını hissediyor, bedeninin kontrolünü eline alıyor.
Lakaplarınızdan bahseder misin?
Benim lakabım Jesus. Battle'larda (kapışma) herkes lakabıyla dans ediyor. İsteyen kendi ismini kendi belirliyor ya da çevresi ona bir lakap takıyor. Mesela Okan Abi var; dansa çok küçük yaşlarda başladığı için Junior diyorlar ona.
Karşıyaka sahilde dans ediyorsunuz, kışın zor olmuyor mu?
Biz oraya Kareler diyoruz. Özdeşleştik Kareler ile aile gibiyiz. Hava şartlarına göre salonlarda antrenman yaptığımız da oluyor ama Kareler'de dans etmenin tadı başka. Aldığımız bir duyuma göre de sahil şeridi tadilat edilecekmiş. Umuyoruz ki Karşıyaka Belediyesi bizi unutmayacak ve Kareleri iyileştirecek. Çünkü şu an toprak zeminle aynı seviyede olduğundan çok kirli oluyor. Antrenmandan önce temizlememiz gerekiyor. Şu an tek beklentimiz daha kaliteli bir sahilde dans edebilmek. Kareler bizim için çok önemli.
Sizi nasıl izleyebilirler?
Çoğu arkadaşımız çalışıyor. Whatsapp grubumuz var oradan haberleşip buluşuyoruz. Bazen 10 kişi bazen 30 kişi buluşuyoruz. Bizi Kareler'de gördüklerinde gelip izleyebilirler, aramıza katılmak isteyebilirler. Voodoo West grubunun kurucularından Hasan Alvin Özdemir, etkinlikler düzenliyor. Onlara katılıyoruz orada beraber dans edebiliriz, bizi izleyebilirler.