Kısa Kısa Kemeraltı Kısa Film Yarışması
Dikkat, dikkat! Kemeraltı'nı Türkiye ve dünya film endüstrisinin önemli lokasyonlarından birine dönüştürmek için Kısa Kısa Kemeraltı Kısa Film Yarışması düzenleniyor. Yarışmaya katılacaklara ilham versin diye de 7 Nisan'da Kemeraltı gezisi yapmaya hazırlanan Kısa Kısa Kemeraltı ekibi, sizlere Kemeraltı'nın gizli kalmış güzelliklerini gösterecekler. Şu an gezi için başvurular devam ediyor.
Yarışmaya katılmak istiyorsanız ekim ayına kadar vaktiniz var ama elinizi çabuk tutun. Neden mi? Fazlası yazıda, keyifli okumalar.
Kısa Kısa Kemeraltı yarışması hakkında bilgi alabilir miyiz?
Kısa Kısa Kemeraltı Kısa Film Yarışması, İzmir'in en değerli alanlarından biri olan Kemeraltı'nın tanıtımı ve bilinirliliğinin artırılması, İzmir'de film üretiminin büyütülmesi, İzmir'i ve özellikle Kemeraltı bölgesini, Türkiye ve dünya film endüstrisinin önemli lokasyonlarından birine dönüştürmek için gerçekleştirdiğimiz bir yarışma.
Yarışma fikri nereden çıktı?
Biz İzmir’in Tarihi Kent Merkezi’nin daha çok kişi tarafından bilinmesi için bir dizi çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda her kesimden insana ulaşmamız gerektiğini düşünüyoruz. O kesimlerden biri de günümüzde çığ gibi büyüyen bu sektörün temsilcileri. Biliyorsunuz geçmişe göre artık video çekim araçlarına ulaşmak daha kolay ve sürekli görüntülü içerikler üretiliyor. Bu anlamda özellikle gençlerin ve kısa film çekenlerin gözünden bu alanı nasıl tanımladıklarını görmek istedik.
Yarışmanın amacı nedir?
Tabi iki önceliklerimizden biri Kemeraltı’nı daha çok tanıtmak ve aslında sadece alışveriş yapılan bir çarşıdan ibaret olmadığını göstermek, özellikle binlerce yıllık geçmişe sahip bu bölgenin kültürel değerlerini de göstermek ve bunun değerli bir sanatsal düzeyde yapılmasını sağlamak. Bir bakıma da, son derece sinematografik olan Kemeraltı'nda sanat yapmak. Yarışma kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon türlerine açık ve bu türden filmlerin katılacağını umuyoruz.
Yarışmaya katılım koşullarından bahseder misiniz?
Detaylar sitemizdeki şartnamede yazıyor ancak özetlersek; filminizin üçte birinin yarışma alanı olarak belirlediğimiz Kemeraltı ve çevresinde geçmesi ve süresinin 20 dakikadan kısa olması gerekiyor. Bir de 30 Ekim 2019 tarihinden önce başvurulması gerekiyor tabii.
Birinci, ikinci ve üçüncülük ödülleri nedir?
Sırasıyla 10.000 TL, 5.000 TL ve 3.000 TL’lik para ödüllerimiz var. Ayrıca ilk üçe giremeyen ama beğenilen filmler için mansiyon ödülleri de olabilir.
Jüri üyeleri hakkında bilgi alabilir miyiz? Ödül alacak filmleri kimler seçecek?
Jüri konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Biliyorsunuz son başvuru tarihi içinönümüzde uzun bir süre var ve o tarih için şimdiden planlama yapmak zor olabiliyor. Bu yüzden son başvuru tarihine birkaç ay kala tüm jüri üyelerini açıklamayı planlıyoruz. Jürimiz Türkiye’nin önde gelen film yapımcıları, yönetmenler, sinema yazarları, oyuncular, film eleştirmenleri, uzmanlar ve sinemayla ilgili sanat dallarının kişilerinden oluşacak.
Bu yarışmayı kimler düzenliyor?
Bu yarışmayı Hezarfen Film Galeri, Kentimiz İzmir Derneği ve TARKEM birlikte düzenliyor. Ödüller ve organizasyon için bazı sponsor ve destekçilere ihtiyacımız var ve bu konuda görüşmelerimiz sürüyor.
Yarışmaya katılacaklar için 7 Nisan’da kısa bir Kemeraltı gezisi düzenlenecek. Gezinin kontenjanı ve geziye dair diğer bilgileri bizimle paylaşır mısınız?
Evet, aslında daha öncede bahsettiğim gibi Kemeraltı’nın hep bir bilinen yüzü var; bir de çok insanın bilmediği arka sokakları var. Bu anlamda yarışmaya katılacaklara ilham versin diye bir gezi organize edelim istedik. Yaklaşık 20 kişinin katılmasını bekliyoruz, şu an başvurular devam ediyor. Katılmak isteyenler bu adresten kayıt olabilirler. Ayrıca geziye katılamayanlar için İzmir Tarih Mobil Uygulaması’nı indirmelerini tavsiye ediyorum. Bu alanla ilgili birçok hikaye ve bilgiye ulaşabilirler.
Kemeraltı'nın tanınmasını istemenizin nedenlerine değinebilir miyiz?
Burası İzmir’in en değerli bölgelerinden biri. İçerisinde alışveriş dışında kültür değerlerimiz, kentimize özgü lezzetler, yüzlerce yıldır devam eden ve unutulmaya başlanmış zanaatlar ve tarihi yapılarımız var. Yakın zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek için bir başvuru da yaptık. Bu alanın korunması ve gelecek nesillere de aktarılması gerekiyor. Bunun için farklı alanlarda çalışmalarımız devam edecek.