08 Nis 2018
Seçil Şeker

Node ile Vakit Nakittir

Genç Başarı Vakfı, gençleri girişimcilik ve iş hayatına hazırlamak için oluşturduğu Genç Başarı Projesi kapsamında, Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri "Node" adında harika bir şirket kurmuş. Evet, liseliler şirket yönetiyor! Günlük hayatta en çok sıkıntı çektiğimiz konulardan birine değinip kulaklıkları toparlayacak bir ürün geliştirmişler. Yeni nesil zehir gibi geliyor! Öyle tek bir çeşit de değil birçok alternatifi olan, bünyesinde Ar - Ge çalışmaları da yapan bir şirket. Maalesef bu sene sonunda şirket feshedilecek ama elinizi çabuk tutarsanız bu ürüne hemen instagram hesaplarından bile ulaşabilirsiniz!

 

 

Sizleri biraz daha yakından tanımak isteriz...

Ayşegül Karakaş: Bornova Anadolu Lisesi 11. sınıf  TM öğrencisiyim, balerinim, modern dans yapıyorum. Bölümün Fransızca olduğu için hayatımda hep Fransızcaya yer verdim. İleride Fransa'da okumak ya da Galatasaray Üniversitesi'ne gitmek istiyorum. Okulda da çeşitli projelerde yer alıyorum. Bunlardan biri de Node şirketiyle Genç Başarı Vakfı'nın Girişimcilik Projesi'nde yer alıyorum. Şirketin finans müdürüyüm.  

Çağatay Çeliköz: Ayşegül ile aynı sınıftayız. Gitaristim, odam enstrümanlarla dolu diyebilirim. Okulda gördüğüm bütün aktivitelere katılmak gibi bir huyum var. O yüzden bu sene biraz zorlanıyorum. (Gülüyor) Balıklama atladığım projelerden biri de bu şirket oldu. Atladıktan sonra da CEO oldum. 

 

Proje nasıl başladı ve kim tarafından düzenleniyor?

Genç Başarı Vakfı diye bir vakıf var. Amerika'da kurulan ve uluslararası çalışan bir kurum. Dünya'nın birçok ülkesinde, o ülkelerdeki birçok lisesinde şirketler kuruluyor. Her şirket için mentorlar veriliyor, toplantılar yapılıyor... Şirketin içinde finans, üretim, satış pazarlama, halkla ilişkiler gibi departmanlar oluyor. Bir şirket nasıl işliyorsa biz de aynı o şekilde işliyoruz. Tek fark resmi bir geçerliliğinin olmaması, vergiden muaf olmamız. Milyon dolarlar değil de çok çok daha küçük 1.500, 2.000 liralık bütçelerle çalışıyoruz. Onu da vakıf vermiyor. 20 TL'den hisse satarak 1.500 TL biriktirdik ve şirketimizi kurduk.  

 

Neden siz bu şirkettesiniz? Çalışanlar neye göre seçiliyor?

İş başvuruları oluyor. Bir danışman öğretmenimiz ve Genç Başarı Vakfı'nın atadığı bir mentorumuz var. Öğrencileri onlar seçiyorlar. Mentorlar ise gerçek girişimciler, sektörde bir yer sahibi olan insanlar oluyor. Bizim mentorumuz Sema Özgü. Şu an şirketimizde 14 kişi çalışıyor.  

 

Kaynak: Node -Kulaklık Toparlayıcı Aparat

 

Bu projede nasıl ürünler üretiliyor?

Çanta, bebek bezi, reçel... Birçok üretilebilecek ürün var. Bizim farkımız Ar - Ge yapmamız. Üretim departmanımızın Ar - Ge bölümü var ve ürün yelpazemizi devamlı geliştiriyoruz. Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesi'yle bir anlaşmamız oldu, onların üç boyutlu yazıcılarını ücretsiz olarak kullanıyoruz. Her şeyini kendimiz yapıp üretiyoruz.  

 

Peki, siz ne üretiyorsunuz?

Çağatay: Kulaklık toparlayıcı aparat üretiyoruz. Sürekli düğüm olan, ezilen, kopan kulaklıklara çare oluyoruz. Bunu oylamaya sundum ve benim fikrim olmaktan çıkıp bizim fikrimiz oldu. Birkaç şekilde ürettik. Ar – Ge bu konuda çalışmalarına devam ediyor. Ürünleri PLA isimli nişasta bazlı bir maddeden üretiyoruz o yüzden temiz üretim yapıyor, doğa dostu ürünler üretiyoruz.  

 

Kimlere satış yapabiliyorsunuz? 

Sadece öğrenci ve öğretmenler alabiliyor. Okullara stand açabiliyoruz. Ayrıca bir videomuz var ve sosyal medya aracılığıyla ürünlerimizi tanıtabiliyoruz. Aslında biz ürünü satmıyoruz insanlar satın almak istiyor. Günümüzün ciddi bir bölümü yolda geçiyor ve çok müzik dinliyoruz. O açıdan bakılınca herkesin talep ettiği bir ürün haline geliyor. Talep üretim hızımızdan daha fazla.  

 

Kaynak: Node

Bir de fuar heyecanınız var... Bu süreç nasıl ilerleyecek?

Ayşegül: 14 Nisan'da ilk fuarımızda yer alacağız. Diğer şirketlerle beraber İzmir'de bir fuarımız olacak. İstanbul'daki fuara geçebilmek için kendimizi kanıtlayabileceğimiz bir platform olacak. Neler yaptık, ne kadar kar ettik, işleyişin altından kalkabildik mi gibi soruların cevaplarını jüriye sunacağız. Halka açık bir fuar oluyor. İsteyenler standımızı ziyaret edebilirler. İstanbul'dan geçer not alabilirsek İsviçre'ye Avrupa yarışmasına katılacağız. Hayalimiz dünya çapında olan yarışmaya kadar gidebilmek. 

 

Şirketlerin bir ömrü var mı? Ne zaman başladı ve ne zamana kadar devam edecek...

Proje geçen yıl başladı. Geçen sene açılan şirket feshedildi. Şirketler yazın feshediliyor. Çok tutulup internetten satışa devam eden şirketler varmış. Zaman ne gösterecek bilmiyoruz ama önümüzdeki sene Node olmayacak başka bir şirket kurulacak.