Otuzbeşlik Urla Bağ Yolu'nu Gezdiriyor
Urla'yı geze geze bitiremedik. Mekanlardan, sahillerden zeytinyağlarından söz ettik de Urla'nın meşhur Bağ yolundan söz etmedik sona sakladık. Bağ yolundaki şarap evleri doğayla iç içe ve insana huzur veriyor. Aralarındaki mükemmel uyum bizi kendilerine hayran bıraktı. Hepsinden aynı cümleyi duyduk " Bağ yolu büyüsün ve şarap evleri çoğalsın!" Burada çekişme yok, kıskançlık yok, rekabetin en tatlı hali var. Herkes kendi kalitesi için çabalıyor. Üstelik bağ bozumu zamanlarında yani en yoğun olduklarında bize zaman ayırdılar. Hepsine tek tek teşekkür etmek isterim. Unutmadan Bağ Yolu burada.
Urlice Vineyards
Bilge Öğünlü ve Reha Öğünlü'nün uzun süre yurt dışında yaşayıp, 2002'de tekrar İzmir'e dönmeleriyle 2006'da kurulan Urlice; Urla'nn ilk butik şaraphanesi. Huzur veren kafesinde bir yandan üzüm bağlarının eşsiz manzarasına dalıp bir yandan sevdiklerinizle çok kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Organik sertifikalı, ekolojik tarım yapan Urlice'nin mutfağından çıkan ürünler de gıda mühendisi ve kimyageri sayesinde özenle denetleniyor. Şarapla yakışan peynir tabaklarının yanında çok güzel pizzaları da var. Pizzanız bittikten sonra parmaklarınızı saymanızı şiddetle tavsiye ediyoruz! Üstelik özel dönemlerde Urla'nın meşhur oğlak yemeklerini de rezervasyonla tadabilirsiniz. Damak zevkine düşkün kişilerin Urlice'ye bayılacağına eminiz.
Urla Şarapçılık
Tüm misafirperverliğiyle bizi ağırlayan Can Ortabaş ile Urla Şarap evi ve Anadolu'nun üzüm konusundaki zenginliği hakkında çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi Urla Bağ Rotası'nın kurulmasını sağlamış ve şu an Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da yapmakta. Urla Şarap evini 2010 yılında açtıklarında, 10 sene içinde 3-4 bin ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyorlarmış ve şu an yıllık ziyaretçi sayıları 80 bin! Onları bu kadar özel yapan ise işlerinde çok iyi olmaları. Soylu üzümlerin yanı sıra yerli üzümlere de yer veren Urla Şarap evi 5 ülkeye de ihracat yapıyor.
Usca Bağevi
Avukat Can Şener ve eşi 2007 yılında Usca Şarapçılığı kurmuşlar. Şaraplarının isimleri ise oldukça ilginç. İsmini Shakespeare'in sonelerinden alan şarapları burada peynir tabağı eşliğinde tadabiliyor ve alabiliyorsunuz. Fransız bir önolog ile çalışan Usca Şarapçılık manzarası ve doğasıyla sizi büyüleyecek.
MMG Şarapçılık
Tıp fakültesinde akademisyenlik yapan Metin Bey'i arkadaşları bu konuda çok desteklemişler. İyiki de desteklemişler. MMG Şarapçılığa gittiğimizde bizi evimizin salonunda hissettiren harika bir dekorasyonla karşılaştık. Özellikle gece hasadı yapıp, üzümleri küçük kasalarla taşımaları lezzetlerinden ödün vermemelerini sağlıyor. Peynir ve kuru et tabağının servis edildiği şarap evinde çekileceğiniz fotoğraflar da bir doğa harikası olacak!
Mozaik Şarapçılık
150 dönümlük bir arazide, içinde at çiftliği de bulunduran Mozaik şarapçılık Melis ve Ali Emin çiftine ait. 7 çeşit üzümleri var ve bazı çeşitler, iki üzümün eşeylenmesiyle elde edilmiş yeni çeşit üzümler. İtalyan bir önolog ile çalışan Mozaik şarapçılık deneysel üzüm cinslerine önem veriyor. At çiftliği demişken merakınızı giderelim; maalesef atlara binilmiyor. TCK'ya kayıtlı olan atlar beslenip, koşmayı öğrenip yarışacakları şehirlere gönderiliyor. Şu an sadece ofislerinde satış yapılıyor fakat önümüzdeki dönemde tadım, mahzen ve fıçıların olduğu yeni bir mekan tasarlıyorlar.