21 Ara 2016
Kübra Çekok

Sanal Rehabilitasyon

Sanal Rehabilitasyon nedir?
 
Sanal gerçeklik, bilgisayar yazılımları ve donanımları kullanılarak sanal ortamda gerçek dünya ortamının yaratılması yani simülasyonudur. Son zamanlarda bilgisayar sistemlerinin rehabilitasyon alanında kullanımı klinikte kabul görmektedir.

 

Sanal gerçeklik eğitimi 1990’lı yıllarda öncelikle bilgisayar oyun teknolojisinde ve savunma sanayinde kullanılmıştır. 2000’li yılların başında ise başta ABD olmak üzere sanal gerçek ortam yaratarak kişilerin rehabilitasyonunda klasik rehabilitasyondan daha hızlı ve etkin sonuçlar alınabileceğini göstermiştir. Ortam hakkında bilgi sağlanması gerçek dünyada duyular (görme, işitme, dokunma, koku) yoluyla mümkün olurken, sanal dünyada birtakım cihazların kullanımını gerektirmektedir. Görsel bilgi sağlamak amacıyla bilgisayar ekranı, LCD ekran, cihazlar kullanılabilmektedir. Sanal rehabilitasyonda hastalar çeşitli sanal gerçeklik donanımları (bas sensör, denge tahtası, kumanda vs ) kullanılarak egzersizler kişinin ihtiyaçlarına uygun olarak bireyselleştirilmektedir. Sanal gerçeklik oyun sistemleri kullanıcılar bilgisayar tarafından oluşturulan senaryo (sanal dünya) ve üç boyutlu etkileşim izin vermektedir. Sanal rehabilitasyonun kullanılması bire bir tedaviye olan gereksinimleri azaltır. Hastayı motive ettiği ve geri bildirim sağlaması da tercih edilme sebeplerindendir.
 
Kaynak: Radikal
 
Sanal Rehabilitasyon Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
 
Sanal gerçeklik uygulamaları İnme, Parkinson, Multible Skleroz, Serebral Palsi başlıca olmak üzere farklı hastalık gruplarında kullanılmaktadır. Bunların dışında ortopedik uygulamalar sonrası kas güçlendirmek amacıyla, denge problemi olan hastalarda kullanılmaktadır.
 
Sanal gerçeklik egzersizlerinin başlıca avantajları nelerdir?
 
1. Hastaların motivasyonunu artırır.
2. Sanal gerçeklilik sensör teknolojisi sayesinde hasta tarafından yapılan hareket ve motor hareket gelişimleri ölçülür. Hedefe odaklı oyunlar sayesinde daha kompleks fonksiyonel davranışlar (planlama, doğru hamle için strateji geliştirme vs) geliştirilir. Bu kazanımlar oyunlardaki seviye arttıkça daha karmaşık hale gelir ve kişinin performansını daha da arttırır.
3.Sanal gerçeklilik kullanılan ekipmanlar sayesinde hastanın görsel, işitsel, dokunma duyusunu arttırmakta kalmaz aynı zamanda hastanın normal yaşantısına daha iyi adapte olmasını sağlar.
4. Sanal gerçeklilik teknolojisi yeni bir aşamadır ve rehabilitasyonun birçok aşamasında kullanılır