Sifu Berat Uylukçu ile Wing Chun Sanatı
Muhteşem Yüzyıl gibi birçok önemli dizi ve filmlerde dublör, dublör koordinatörlüğü, yakın mesafe dövüşüyle ilgili çalışmalarda bulunmuşsunuz. Bunlardan bahseder misiniz?
Çok Özel Tim dizisinin aksiyon sahneleri için Çin’den aksiyon yönetmenliğini yapan Tony Leung getirtiliyor. Çin’den kendi ekibiyle gelip, Türkiye’den de bir ekip istiyor. Kendisi aynı zamanda oyuncu olup lp Man filminde oynamış ve Jackie Chan, Jet Li ile aynı filmlerde rol almıştır. Biz de abimle beraber bir ekip oluşturup koreografi hazırlayıp başvurduk ve seçildik. Tony Leung ile çalışmaya başladıktan sonra kamera karşısında veya tiyatroda yaptığımız teknikleri kaba tabiriyle satmayı öğrendik. Tony bize sahne ritmini, hareketi büyütme, yüksekten düşme, darbe aldıktan sonraki reaksiyon vb. aksiyonla ilgili her şeyi öğretti. Sonrasında Ejder Kapanı filminde Kenan İmirzalıoğlu ve Berrak Tüzünataç’ın sahnesini abim hazırladı, bense yönetmen Uğur Yücel’in üç kişiyle dövüştüğü sahneyi hazırladım. Muhteşem Yüzyıl’dan davet aldım ilk sahnem Mehmet Günsür’la bir kavga sahnesiydi ve ayrıca kendisinin dublörlüğünü yaptım. Sonrasında kılıç biliyor musunuz diye sorduklarında Escrima’dan dolayı aslında kılıçta ustayız deyince, işi almış oldum ve 60 yakın sahnenin koreografisini hazırladım. Muhteşem yüzyıldaki kavga sahnelerinde amacım Yeşilçam esintisinden uzak, Hollywood tarzında profesyonel işler ortaya koymaktı.
Fotoğraf: Sibel Demirçivi
Muhteşem Yüzyıl'da hangi oyuncularla çalıştınız ve kimleri yetenekli buldunuz?
Hemen hemen bütün oyuncularla çalıştım: Halit Ergenç, Okan Yalıbık, Mehmet Günsür, Ozan Güven, Sarp Akkaya, Aras Bulut İynemli, Engin Öztürk... Birçok oyuncunun özel ders hocası da oldum. Yetenekli olarak gördüğüm oyuncular Burak Özçivit, Sarp Akkaya, Aras Bulut İynemli, Halit Ergenç, Mehmet Günsür. Bu beş kişi benim favorilerimdi. Daha sonra Poyraz Kareyel dizisine geçtim orda da İlker Kaleli çok başarılıydı ki kendisinin zaten temel eğitimi vardı.
Wing Chun’un neden müsabakaları yoktur?
Açıkçası müsabakaya uyarlanabilecek bir spor değil. Biraz tehlikeli bir savaş sanatı sporu. Kasksız korumalıksız müsabaka yapmıyoruz. Korumalıksız yaptığımız zamanlar da oluyor ama kazanma hırsıyla değil, birbirimizi geliştirmek için yapıyoruz. Müsabakaya döküldüğü zaman da sanatı tam icra edemiyoruz, birçok tehlikeli vuruş ve kilitler var, onları yapmaya kalktığınızda partnerinize ciddi zararlar verebiliyorsunuz. Benim sifu'm yıllar önce partneri ile yaptığı bir müsabakada kask ve korumalıklarına rağmen hastanelik olmuşlardı. Hocam da "benim öğrencilerim ailem bir daha böyle şeye müsaade etmem" dedi ve müsabakaları kaldırdı.
Kurucusu bir kadın olan ve adını da bir kadından alan bu spora kadınların ilgisi nasıl? Son yıllarda kadınlarımız yaşanan şiddet, taciz ve tecavüz olaylarından sonra kendilerini daha fazla koruma gereği duyuyorlar mı?
Kadınlar da geliyorlar. Eski salonumda daha çok erkek olurdu 50 erkek 2 kadın gibi. Şu an burada çok dengeli gidiyor hatta ilk açtığımda 8 kadın 3 erkekti. Yanlış bir algı var; savaş sporlarını erkekler, yogayı kadınlar yapar diye. Ben hep derim; kadın