Sihirli - Masal Kahramanlarını Bekliyor
Urla'da "Sihirli" şeyler oluyor!
Hem kafe hem konaklama hem kütüphane hem masal evi olarak hizmet veren Sihirli'de, her gün masallar anlatılıyor, birbirinden güzel etkinlikler düzenleniyor. Bu iyilik dolu masal evinde gerçekleşen görüntülü masal dinletilerin gelirleri de bir başka çocuğun hayatına dokunmak için Ege Çağdaş Eğitim Vakfı'na bağışlanıyor. Urla'da hizmet veren Sihirli'ye; çocuğunuza sihirli bir gün yaşatmak için, buram buram kokan kahvelerini kitaplar eşliğinde tatmak için, masal temalı odalarda konaklayıp Urla'nın en doğal kahvaltısını denemek için mutlaka uğrayın. Sihirli, masal kahramanlarını bekliyor.
Bu sihirli dünyayı, yaratıcısı Yıdız Gürgün ve işletmecisi Eylül Hasırcı anlatıyor.
Masal ile yollarınız nasıl keşişti?
Yıldız Gürgün: Yola çıkışlarımız hep yaşadıklarımızdan ve gördüklerimizden oluyor. Yurt dışında yaşama şansım olmuştu. Herkesin de farklı kültürleri yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Bremen ile Franfurk arasında 660 km. kadar masal yolu vardır; bunun nedeni de Grimm Kardeşlerdir. Grimm Kardeşler bütün dünya çocuklarının bildiği Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Pamuk Prenses, Kül Kedisi ve Rapunzel'ı yazdılar. Peki bu masalları neden yazmışlar biliyor musunuz; Alman sözlüğü için. Kendi hayatları son bulsa da sözlükteki her kelimeyi masal yoluyla bir sonraki nesillere aktarmayı düşünmüşler ve sözlük biter bitmez masalları yazmayı başlamışlar ve bu masallar yıllarca bizlerin yol göstericileri olmuşlar. Ben bundan çok etkilendim ve benim ütopik hayallerim olur. Bu masal evlerinden neden Ege köylerinde de olmasın ki dedim. İnsanlar istedikleri zaman masal dinlesinler istedim. Orada nasıl oluyor bu iş derseniz; bugün ben diğer bir gün başkası gibi gönüllü kişiler okuyor. Ben o yoldaki 27 evde bu tecrübeyi yaşadım. İnsanlar gidiyor oralarda masallarını dinliyorlar.
t
Neden özellikle çocuklara masalar?
Tüm birikimimizi çocuklara masallarla aktarmak istedik. Her masalın bir sonucu ve öğüdü olur. Çocuk onu eğitim gibi alıyor. Çocukların masalları akıllarında tutmak gibi bir yetenekleri var. Çocuklar masalları tekrar tekrar dinleyip sindiriyorlar.
EÇEV ile nasıl bir bağınız var?
Eski EÇEV genel başkanlarından Berrin Ertürk benim çok yakın arkadaşımdır. EÇEV için ben olsam da olmasam da sürdürülebilir bir kaynak bırakmak istedim. Ülke olarak daha çok acı anlarda bağış yapıyoruz. Sevindiğimiz zaman para vermek istemiyoruz. Buradaki çocukları mutlu ederek, başka çocukları da mutlu edelim dedik ve burada düzenlediğimiz görüntülü masal dinletilerinin bağışlarını EÇEV'e bağışlıyoruz.
Görüntü masal nasıl oluyor?
Zamanımız çoçukları sadece dinleyerek konsantre olamıyor. Biz burada anlatılan tüm masalları çizdirdik ve slayt'larla anlatıyoruz. O zaman masalın içine girebiliyorlar.
BİZ BÜYÜKLERİ UYANDIRMAK, KÜÇÜKLERİ UYUTMAK İÇİN BURADAYIZ
Buranın işletmesini kim yapıyor?
Eylül Hanım ile karşılaşmamız da büyük bir şans ve Eylül burada olmaktan dolayı da çok mutlu. Eylül burada bir kişiye de yirmi kişiye de masal anlatıyor. Yeter ki gelsinler biz geliyoruz desinler, randevularını alsınlar.
Bizim burada zorlandığımız tek konu şu: Biz burada bir masal anlatıyoruz. Burası bir etüt, kreş veya çocuk yuvası değil. Hani çocuğumu üç saat dört saat bırakıp gideyim değil. Bir saat bırakabilirler ama biz buraya ebeveynler de gelsin beraber dinlesinler istiyoruz. Biz büyükleri uyandırmak, küçükleri uyutmak için buradayız.
Sihirli ne zaman açıldı?
Bir sene oldu. Ocak ayında açmıştık. Bu süreç içinde birçok ana okulunu misafir ettik.
İstediğiniz yoğunluğu yakalayabildiniz mi?
İstediğimiz yoğunluğu yakalayamadık ama çok da mütevazi olmadan diyoruz ki "buraya gelin çok mutlu olacaksınız". Burada hiçbir masal için ücret almıyoruz. Sadece minimum beş lira gönlünden ne koparsa bağış yapmalarını istiyoruz. Buraya herkes gelebilir. Bornova Rotary Kulübü buraya hiç masal dinlemeyen çocukları getirdi. Her Rotoract çocuk yanında bir çocukla geldi hatta aileleri de geldi, amacımıza çok ulaşmış bir gündü. Yine bir yardım derneği çocukları getirdi. Onlar da kukla yarışmasına katılmışlar bize kukla gösterisi yaptılar. Bize bir güzellik karşılığında bir güzellikle karşılık verdiler. O da bizim unutamadığımız anlardan biriydi. Burada birçok çocuk doğum günü de düzenledik.
Kütüphanenizden biraz bahsedebilir misiniz?
5000 adet kitabımız var. Bu kitapların yüzde otuzu çocuk kitapları. İnternet çağında olduğumuz için kütüphaneler çok rağbet görmüyor ama çayımız, böreğimiz, kahvemiz var burada kitapları inceleyebilir ve okuyabilirler. 5000 kitap olunca kütüphaneciliğe de başvurabiliyoruz. Urla'da Tasarım Kütüphanesi gibi çok güzel yerler açıldı ama ne kadar bir yere gidip kitap okuyoruz galiba sorun burada.
Konaklama imkanı da veriyorsunuz biraz bahsedebilir misiniz?
Yukarıda iki odamız var. Biz aslında odaları otel olarak vermek istemedik. Bir hayalımız vardı: Çocuğumuz yukarı kapıdan girecek aşağıyı görmeden odasına geçecek, indiğinde onun masalını büyük ekrana yansıtıp anlatacağız ve masal tarzındaki kitabı ona hediye edeceğiz. Masal evinde; kendi masalını dinlemiş ve masal kitabını eline almış olacaktı. Ama biz bunu henüz gerçekleştiremedik. Lakin farklı şeyler başardık. Mesela bir gün bizimkinden de farklı bir düşünceyle bir bey geldi. Sevgilim ile büyük ekranda küçük presi izlemek hayalım dedi. Biz de onlara şişme koltuk aldık masalı dinlediler ve masalın sonunda da "Benim prensesim olur musun" dedi harika bir gündü. Hayallerin sınırları yok. Biz buradayız ve her fikre açığız. İster kahve içmeye ister kitap okumaya ister masal dinlemeye bekleriz. Kim gelirse kapımız açık. Bunun karşılığında üzülmeden keyifle bağış yaparsak başkalarının hayatlarına da temas etmiş oluyoruz. Amacımız aslında o kutunun dolması. Yoksa ben buraya yaptığım yatırımı direk EÇEV'e verseydim belki buranın yirmi yıllık gelirini vermiş olurdum ama o rakam olarak kalacaktı, birilerine dokunma şansımız olmayacaktı.
Başka ne gibi etkinlikler düzenliyorsunuz?
SEİBA uluslararası hikaye anlatıcılığı merkezi İstanbul'dan buraya geldi ve burada üç günlük bir kurs açtı. Birçok ana okulu öğretmeni birçok psikolog katıldı kursa çok da güzel oldu. Katılımcılar ve SEİBA'da kutumuza destek attı. Keşke kursları atölyeleri fazlalaştırabilsek. Hiç tanımadığımız bir bayan geldi "Pipetlerle Amerikan servisleri ve saksılar yapıyorum, çocuklarla burada 23 Nisan'da workshop yapmak istiyorum" dedi. Çocuklar kendi hediyelerini yaptılar. Sonra çanta ve kitap cildi gibi atölyeler yaptık ve daha birçok alanda yapacağız. Urla hem çok popüler hem çok sakin. Şu an çok ciddi bir göç alıyor ama beklediğimiz yoğunluğu daha elde edemedik. Bizim önceliğimiz çocuklar. Onlara yönelik etkinlikler düzenlemeye özen gösteriyoruz. Piyanomuz var, piyano dersleri verebiliriz.
Lokasyon olarak neden Urla'yı tercih ettiniz?
Biraz bencilce bir tercih oldu. Ben Urla'da yaşayacağım dedim. Dalya adında turizm acentam var. Yıllardır çalışıyorum. Etkinlik açılışları, lansmanlar, bayi toplantıları vs. çok haşır neşirim ve Çeşme'de üç otelim var. İşlerim Çeşme'deydi, Ege Üniversitesi'nde turizm işletmeciliği dersleri de veriyorum ortası Urla idi. Benim için yaşadığım yere yakın olması çok önemliydi sonra Urla'nın masalsı oluşu da beni çok etkiliyordu. Ben yatırımcı bir insanım, burası bir on yıl sonra faklı yerlerde olacak.
Alaçatı gibi olacak mı sizce?
Olmasın (Gülüşmeler) ama o yöne doğru gidiyor. Parayı verince konutlar satılıyor. Daha önce Alaçatı'da da öyleydi, oranın köylüsü otururdu şimdi yürüyemez hale geldik. Urla çok popüler bir yer. Birçok girişimci çok başarılı fikirlerle geliyorlar ve güzel işlere imza atıyorlar. Neden bu yatırımları yapıyoruz burada aslında kendimizi iç huzurumuzu ve egomuzu düşünüyoruz. Bu tarz işler yapan insanlar bir arada burada olursa "Bu kitapları inceleyeyim bir okuyayım" diyen insanların "Sihirli"ye gelebileceğini hayal ediyoruz. Bizim de hayalımız masal.
Dekorasyon çok başarılı olmuş, dekorasyonla da siz mi ilgilendiniz?
Evet, burası benim ruhum. Biz burayı aldığımda taş hali korunmuştu ve güzel mavi kepenkleri de değiştirmedik. Yavaş yavaş oradan onu almıştık buradan bunu almıştık eşyalar kendi yerini buldu. Tavan ile çok uğraştık. Kanada'da masal animasyonu okuyan bir kız çizdi. Yani düşümüzde gönlümüzde ne varsa onları ortaya koymaya çalıştık. Yatakları ben tasarladım. Yapan da kongre karkasçımızdı. Önce yapamam dedi ama sonra yaptığını çok beğendi, tasarımda kuş var, "Abla kuş bile kondurdum" dedi. (Gülüşmeler)
Kaynak: Sihirli Kitap - Kahve - Konuk Evi
Kahvaltı menünüzden de biraz bahsedelim.
Kahvaltıyı da rezervasyon ile alıyoruz. Bizdeki her şey bahçeden geliyor, her şey organik. Yıllarca bütün yemek okullarını gezdim. Aegean Cookery adında bir okul açtım. Otellere, yemek okuluna ve buraya ilaç kullanılmadan yetiştirilen sebze ve meyveler geliyor. Gelenler çok memnun ayrılıyor.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Eylül Hasırcı: İnsanların çocuklarıyla gidebilecekleri mekanlar çok az. Benim bir çocuğum olsa buraya her hafta sonu gelirim. Burası uğradığım, bir kahve içtiğim, her geldiğim de bir kitap incelediğim bir yer olurdu. Bu bir kültür. Problem bu kültürü yaymak ama bunu da başarabileceğimize inanıyorum.