Şirince Gezi Rehberi
İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, MS 5'. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile ziyaretçilerine hem tarih hem yemyeşil bir doğa sunuyor. Zeytin, şeftali incir ağaçlarıyla çevrili bu güzel köye ulaşım da kolay. İZBAN ile İzmir’den Tepeköy’e, Tepeköy’den Selçuk yönüne aktarma yaparak Selçuk’tan minibüsle Şirince’ye ulaşabilirsiniz.
Yemyeşil doğası, masallara benzeyen sokakları, ufak evleri, tarihi yapıları ile Şirince gezilip görülecek yerlerin başında geliyor. Şarapları, sabunları, zeytinyağı, inciri ile meşhur Şirince’de yapılabilecekleri derledik.
Nesin Matematik Köyü
Şirince’ye bir kilometre uzaklıkta bulunan Nesin Matematik Köyü, imece usulüyle kurulmuş bir köy. Caddelere ve binalara destekçilerin, aydınların isimlerinin verildiği Nesin Matematik Köyü’nde inziva alanları var. Sınıfta kalmak, ceza, sınav gibi sistemler yok. Bu muhteşem köyün içinde açıkhava kütüphaneleri, okuma köşeleri yer alıyor. Matematik, sanat ve felsefe yapılan bu köy, 7’den 70’e herkese açık. 500 kişiyi barındıracak kapasitede olan köy sade ve içten. Eğitim programlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Saint Dimitrios Kilisesi
Köyün girişinde tepede bulunan Aziz Dimitrios Kilisesi, XIX. Yüzyılda Rumlar tarafından yaptırılmış. Yerel Rum sanatkarlar tarafından yapılan 12 havari resmini barındıran kilise, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da ayin yönettiği önemli kiliselerden biri olarak kabul ediliyor.
Tiyatro Medresesi
Türkiye’nin ilk sanatsal araştırma, üretim ve gösteri merkezi olarak 2011 yılında kurulan Tiyatro Medresesi, Nesin Matematik Köyü’ne komşu bir arazide tesis edildi. Farklı disiplinlerden gelen eğitmenlerin yürüttüğü atölyeler düzenleyen Tiyatro Medresesi, çağının ötesinde bir mekan. Seyyar Sahne tiyatro topluluğunun ve Medrese’nin sanat yönetmeni Celal Mordeniz tarafından kurulan mekanın ayrıntılı bilgisine ulaşmak için tıklayın.
Hodri Meydan Kulesi
Sevan Nişanyan’ın yaptırdığı bu 12 metrelik taş kulenin üzerinde manzara terası bulunmakta. Nişanyan’ın restore ettiği binalarla ilgili yıkım kararı çıkınca yaptırdığı kule, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Üzerindeki tabelada şöyle yazmaktadır:
"Hodri Meydan Kulesi zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildi. -29 Ekim 2010"
Aziz John Baptist Kilisesi
İnşası 1805 yılına kadar uzanan Aziz John Baptist Kilisesi, 1832 yılında restorasyon çalışmaları ile hayat verilmiş. Bahçesinde bir dilek havuzu da bulunan kilisenin havuz aslında iki bölmeden oluşuyor. Geniş havuzun içerisinde bir adet ufak havuz bulunuyor. Dilek tutmak isteyen kişiler bu havuzun içerisindeki minik havuza demir para atıyorlar, daha doğrusu isabet ettirmeye çalışıyorlar. Bu önemli tarihi yeri ziyaret etmeyi unutmayın.
Kıvırcık Şarap Evi
“Baharlar yazlar geçer sonbahar gelir;
Ömrümün yaprakları dökülür bir bir;
Şarap iç, gam yeme, bak ne demiş bilge:
Dünya dertleri zehir, şarap panzehir.”
Demiş Ömer Hayyam. Şirince’ye gelip şarap içmemek olmaz. Şirince’nin en ünlü şarap evlerinden biri olan Şarap Evi’nde şarap tadımı yapabilir ve dilediğiniz şarabı satın alabilirsiniz. Kışın sıcak şaraplarıyla insanların içini ısıtan bu güzel şarap evinin karadut şarabı da ayrıca meşhur.