18 Eki 2016
Gülay Güler
Yoga Çeşitleri
"Bu kış kesin yogaya başlıyorum."dediğini duyar gibiyim ama çok fazla yoga stili var değil mi? Acaba hangisi senin bedenine ve ruhuna en uygun olanı? Tamam, panik yok. Otuzbeslik.com sizin için yoga çeşitlerini ve faydalarını araştırdı. Pek yakında da muhakkak İzmir'in Yoga dünyasını anlatırız. İzmir'in Yoga Merkezleri için tıkla!
Hatha Yoga
Yogaya yeni başlayan meraklılar için en uygun ve en bilinen yoga stilleri arasındadır. Hatha Yoga, bedene en çok yoğunlaşan yoga türdür. Amacınız öncelikle vücudunuzun forma girmesi ise; size tavsiyemiz kesinlikle Hatha Yoga olur.
Sevgi Yogası olarak da bilinen bu yoga stilinde kutsal ibadet, mantra, ses, şarkı ve dans çalışmaları yapılmaktadır. Duygusal dengesizlikler yaşıyorsanız, bu yoga türü kontrol geliştirip, huzur bulmanızda yardımcı olacaktır.
Ashtanga Yoga
Özellikle yeni başlayanlara tavsiye edilen bu yoga stilinde, nefes teknikleri ve egzersizleri önemli bir yer tutmaktadır. Sakinleştirici özelliğinin yanı sıra dengeli ve güçlendirici bir yoga stilidir. Hatha Yoga'ya göre daha ağır hareketlerin olduğu bu yoga stili, toksinleri atmanızda ve haliyle kilo vermenizde daha etkilidir.
Raja Yoga
Raja’nın kelime anlamı "muazzam yol” dur. Bilinci üst seviyelerine çıkarmak için zihin kontrol edilmelidir. Bu da ancak kutsal olana koşulsuz teslimiyet ve bilgelikle gerçekleşir. Raja Yoga ile Ashtanga Yoga’nın birçok ilkesi aynıdır. Kimilerine göre Ashtanga Yoga’nın diğer adıdır.
Kaynak: yoga.com
Jnana Yoga
Kelime anlamı "bilgi yolu” olan bu yoga stilinin amacı gerçek ‘‘ben’’i bulmak, sonsuz ve ebedi bilinç ile bütünleşmektir. Derslerde serbest meditasyon için "doğru düşünme” ve "doğru akıl yürütme” teknikleri öğretiliyor.
Bikram Yoga
Hot Yoga olarak da bilinen bu yoga stili 40 derece sıcaklıkta uygulanıyor. Bu sayede bağ dokuları daha kolay esneyebiliyor ve daha fazla toksinden arınmamızı ve daha hızlı kilo vermenizi sağlıyor. "Ben sıcak severim." diyorsan Bikram Yoga'yı deneyebilirsin.
Kaynak: mangalayogastudios
Iyengar Yoga
Daha çok yeni başlayanların tercih ettiği bu yoga stili; sandalye, yastık, kayış, blok gibi malzemelerden yardım alınarak uygulanmaktadır. Duruşlar kolay ve geçişler yavaştır. Vücut esnekliğinizi arttırmak istiyorsanız; sizin için en iyi yoga stili bu olabilir.
Mantra Yoga
Bu yoga stilinde, mantra yüksek sesle tekrarlanarak, daha kolay zihninize odaklanmanız sağlanır. Mantra Yoga'nın amacı; bedensel ve zihinsel sakinliğe ulaşmaktır.
Kripalu Yoga
Bu yoga stilinde duruşlar yumuşak ve nazik bir şekilde uygulanır. Kripalu yoganın sakin ve kişiye özgü yaklaşımları olduğu için; yaşlılar, aşırı kilolar için uygun bir yoga türüdür.
Kundalini Yoga
Farkındalık Yogası olarak da bilinen Kundalini Yoga, adını kuyruk sokumunda bulunan kundalini adlı psişik enerjiden alır. Meditasyon ile kundalini enerjisini ortaya çıkarmak ve enerjiye hakim olmak amaçlanır. Fiziksel egzersizlerin yanı sıra, spritüel bir deneyim yaşamak isteyen yoga meraklıları için ideal bir yoga stilidir.
Kaynak: verywell.com
Power Yoga
Yoga hareketleri ile fitness’ı birleştiren bu yoga stilinde, temel yoga felsefesine ait egzersizlerle eklem hareketliliğini arttırmak hedeflenir. Diğer yoga stillerinden en önemli farkı; duruşlar arasında bekleme süresi olmadan geçiş yapılmasıdır. İleri seviyede bir derstir. Yeni başlayanlar için uygun değildir.
Restoratif Yoga
Şifa Yogası olarak da bilinen Restoratif Yoga, diğer yoga stillerine kıyasla asanalarda daha uzun süre kalarak kaslara esneklik kazandırılır. Bu yoga stilinin amacı sinir sistemini onarmak ve bilinci dengelemek beden ve ruhu rahatlamaktır.
Sivananda Yoga
Sadece vejetaryenlerin uygulayabildiği bu yoga stilinde nefes teknikleri ve meditasyon birlikte yürütülür. Sivananda yogada, olumlu düşünmek ve sağlıklı beslenmek önemlidir.
Viniyoga
Viniyoga'da kişinin ihtiyaçlarına özel bir yoga programı çıkartılır. Uygulamaları esnektir. Yaş, kilo, hastalık sebebiyle hareket sınırlılığı yaşayanlar için uygundur.
Vinyasa Yoga
Sanskritçe'de "özel bir şekilde yerleştirmek" anlamına gelen Viyasa Yoga, en enerjik yoga stilidir. Vinyasa Yoga'da asanalar arasındaki geçiş nefesle bağlantılıdır. Vinyasa Yoga kondisyon sağlamanızın dışında kas geliştirmenize yardımcı olur.
Yin Yoga
Yin Yoga uygulanırken, diğer yoga stillerine kıyasla asanalarda daha uzun süre kalınır. Kasların güçlenmesinden ziyade, bağ dokuların nazikçe gerilip esnemesine ve uzamasına yönelik uygulamalar içerir.
Kaynak:Jessicajollie.
Yoga Nidra
Nidra Sanskritçe'de ‘‘uyku’’ anlamına gelir. "Bilinçli Uyku Yogası" diye çevirebileceğimiz Yoga Nidra'ya göre gevşemek için uyumak yeterli değildir. Uygulama sırasında sırt üstü yatılır ve beden parçaları tek tek gevşetilir. Beden gevşetilirken, zihin aktiftir. Yoga Nidra, stres kaynaklı sorunlar yaşayanların mutlaka öğrenmesi gereken en etkin gevşeme tekniğidir.
Yoga Terapi
Yoga Terapi; modern tıp ile geleneksel yogayı aynı potada eriten yeni bir disiplindir. Yoga Terapi’de hem bireysel ihtiyaçlara göre yoga pratikleri uygulanıyor hem de tıbbi gereksinimler göz önünde bulunduruluyor.
Fly Yoga
Yoga, pilates, meditasyon, dans gibi farklı disiplinlerin bir ara getiren yoga, çeşidi asma aparatlarla uygulanıyor. Fly Yoga’da denge ve kondisyon sağlanırken vücut farkındalığı da sağlıyor.
Kaynak: bodyclassique